Hvad betyder Grædemuren for jøder?

"I dag benyttes udtrykket 'Grædemuren' ikke længere. Ordet er erstattet af ordet 'Vestmuren'," skriver jøde og pensioneret skolepsykolog Hanna Skop. Foto: Foto:Wknight94 talk/www.wikimedia.org

Grædemuren er resterne af et gammelt helligt tempel, der blev brugt til offertjeneste. Her oplever man historiens vingesus, svarer den jødiske panelist Hanna Skop

Spørgsmål:

Hvad betyder Grædemuren for jøder? Er det noget, man skal have besøgt, hvis man er jøde?

Med venlig hilsen
Jani

Svar:

Kære Jani

Grædemuren er resterne af det andet tempel, som blev ødelagt af romerne i år 70 e.a.t. Det blev bygget på samme sted som det første tempel; det tempel, som kong Salomon byggede omkring år 1000 f.a.t.

Templet blev betegnet som helligdommen og blev benyttet til den daglige offertjeneste. Templet blev et samlingspunkt for hele det jødiske folk, og var folkets stolthed.

Efter år 70 har man holdt fastedag hvert år på den dato, som templerne blev ødelagt på, nemlig den 9. i den jødiske måned av. I dag benyttes udtrykket Grædemuren ikke længere. Ordet er erstattet af ordet Vestmuren. Når man befinder sig der, oplever man historiens vingesus.

Du spørger, om man skal have været der. Det er ikke noget religiøst påbud, men de fleste jøder vil, når de befinder sig i Israel, aflægge Vestmuren et besøg.

Med venlig hilsen
Hanna Skop
Jøde og pensioneret skolepsykolog

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.