Spørg

Hvad siger Koranen om nøgenhed og seksualitet?

En anerkendelse af (mænds) seksuelle behov fremgår af Koranens Sura 2:223: "Jeres kvinder er pløjejord for jer, så gå til jeres pløjejord, som I vil."

Der findes i Koranen en opfordring til, at både mænd og kvinder skal tildække sig. Koranens udsagn om tildækning synes dog at være op til fortolkning, skriver religionshistoriker Kate Østergaard

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvor i Koranen kan jeg finde steder, der omhandler nøgenhed, seksualitet og tildækkethed?

Med venlig hilsen
Malene

Svar:

Kære Malene

Der findes i Koranen en opfordring til, at både mænd og kvinder skal tildække sig. Dette gælder sura 7:26: "Adams børn! Vi sender klæder og pynt ned til jer for at skjule jeres køn", ligesom der i sura 24:30-31 findes en opfordring til både mænd og kvinder om, at de skal sænke blikket og vogte over deres dyd/køn.

For kvinder tilføjes det, at de skal trække deres "khimar" (en slags overfrakke) sammen over deres bryst og ikke vise deres skønhed frem for andre end deres ægtefæller og andre familiemedlemmer.

LÆS OGSÅ: Hvad gør jeg som ny muslim med mine tatoveringer?

I sura 33:59 befales det kvinder, at de skal samle deres "jilbab" (en slags overfrakke) om sig, så de kan genkendes og ikke forulempes. "Profet! Sig til dine hustruer og dine døtre og til de troendes kvinder, at de skal trække noget af deres overklædning ned over sig. Således vil de lettest blive genkendt og ikke blive forulempet. Gud er tilgivende og barmhjertig." Der er således en opfordring til, at man skal tildække sig, men ikke præcis hvordan.

Hvad angår seksualitet anerkendes menneskets seksuelle behov, og kærlighed mellem ægtefæller anses for en gave. Dette fremgår af Sura 30:21: "Et af Hans tegn er, at Han skabte jer hustruer af jer selv, for at I kunne hvile hos dem. Han satte kærlighed og barmhjertighed mellem jer. Deri er der tegn for folk, der vil besinde sig."

LÆS OGSÅ: Kan man blive skilt i islam, hvis man ikke har haft sex?

En anerkendelse af (mænds) seksuelle behov fremgår ligeledes af 2:223: "Jeres kvinder er pløjejord for jer, så gå til jeres pløjejord, som I vil." I endnu et vers fremgår det, at seksuelt samkvem mellem mand og kvinde er forordnet af Gud 7:189: "Han er den, der skabte jer af ét væsen. Heraf dannede Han dets mage til at leve sammen med ham. Da han havde ligget med hende, bar hun en let byrde..."

Det er samtidig klart, at Koranen ikke accepterer seksuelt samkvem uden for ægteskabet, idet der er en streng straf for hor/utugt nemlig 100 piskeslag, hvilket fremgår af sura 24:2.

Hvis man udelukkende benytter Koranen, synes reglerne omkring særligt tildækning at være op til fortolkning, men de fleste muslimer vil tage hadith-tekster til hjælp, hvor der er mere detaljerede regler for, hvordan påklædningsreglerne skal opfattes, og hvor nøgenhed "awrah" nævnes eksplicit.

Korancitaterne er alle taget fra Ellen Wulffs danske oversættelse af Koranen.
 
Bedste hilsner
Kate Østergaard
Religionshistoriker med speciale i islam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.