Hvad tror hinduer om jordens skabelse?

I hinduismen tror man på reinkarnation, hvor sjælen bliver genfødt igen og igen. Ligeledes forholder det sig med jorden, universet og menneskeheden. Alt får en ende, men bliver skabt igen i en cyklus, skriver Pirapaharan Navaratnam, der er hindu.

I et af hinduismens hellige skrifter, Rig Veda, står der, at universet blev skabt, da Brahma kom ud af det gyldne æg, Hiranyagarbha, som opstod som et uendeligt lille rum efter den højestes ønske, svarer hinduistiske Pirapaharan Navaratnam

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Til min projektopgave skriver jeg om forskellige myter om jordens skabelse, men jeg kan ikke finde noget om hinduismen.

Hvad tror hinduister om jordens skabelse?

Venlig hilsen
Peter

Svar:

Kære Peter

I hinduismen tror man på reinkarnation, hvor sjælen bliver genfødt igen og igen. Ligeledes forholder det sig med jorden, universet og menneskeheden. Alt får en ende, men bliver skabt igen i en cyklus.

Hvis vi ser på universet, så siger den hinduistiske kosmologi, at universet eksisterer i 4.320.000.000 år, som er én dag i skaberguden Brahmas liv (kaldes også for "kalpa"). Derefter bliver universet tilintetgjort af ild og vand, og derefter hviler Brahma én nat, som også varer 4.320.000.000 år. Et år i Brahmas liv består af 360 sådanne kosmiske dage og nætter, og Brahma lever i 100 år.

Når de 100 år er gået, går der endnu 100 år før Bramha igen bliver genfødt, og alt starter forfra.

LÆS OGSÅ:
Hellige skrifter i hinduismen

I en af hinduismens hellige skrifter, Rig Veda, står der, at universet blev skabt, da Brahma kom ud af det gyldne æg, Hiranyagarbha, som opstod som et uendeligt lille rum efter den højestes (Brahmans) ønske.

Brahma lå i ægget i et år, hvorefter han delte det i to dele. Den øverste del af ægget blev til Paradiset, mens det nederste blev til universet, og mellem disse to dele var rummet Brahmand (ordet brahmand stammer fra ordet "brish", som betyder "udvidelse", det vil sige et rum som altid udvider sig). Dette viser, at skabelsesberetningen i hinduismen stemmer meget overens med "Big Bang"-teorien, ligesom Vishnus ti avatarer også siges at symbolisere Darwins evolutionsteori.

Vishnu er en af de tre øverste guder i hinduismen, og er opretholderen. Vishnus første avatar er som en fisk, der kun lever i vand, mens hans anden avatar er som en skildpadde, der både kan leve i vand og på land.

Hans tredje avatar er som et vildsvin, der lever på land. Fra dyrene opstod forstadiet til mennesket. Det symboliseres i form af Vishnus fjerde avatar som menneskeløven Narasimha. Evolutionen udviklede mennesket til en dværg, og det symboliseres ved Vishnus femte avatar som dværgen Vamana.

Dværgen vil udvikle sig til et fuldkomment menneske, men med et ubeslutsomt sind, ukontrolleret og handlende uden grund. Det vises ved, at Vishnu tog form som Parasurama en mand uden selvkontrol.

LÆS OGSÅ: Findes der en dommedag i hinduismen?

Med tiden blev mennesket perfekt. Det vises ved Rama-avataren. Det perfekte menneske blev også dygtigt og fik evnen til at tænke og vinde. En intelligent person, der kunne tage beslutninger, der passede til situationen. Det vises ved Krishna-avataren. Krishna var klar til at kæmpe, elske og blive elsket. Fred, hengivelse og lyst til fred er noget af det næste for at opnå alting. Det symboliserer Buddha, som er Vishnus niende avatar. Vishnus tiende avatar som Kalki har ikke fundet sted endnu.

Endvidere er der flere forskellige historier om, hvordan mennesket skabes i hinduismen. Du kan læse mere om det her.

Venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam
Radiograf og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.