Hvem må gifte sig med hvem?

Selv i dag må vi vel erkende, at ægteskab mellem to forskellige kulturer kan være meget udfordrende og være ganske vanskeligt, skriver overrabbiner Bent Lexner Foto: sxc.hu

Må en jøde gifte sig med en ikke-jøde? Og hvad hvis en katolik ønsker at gifte sig med en protestant? Overrabbiner Bent Lexner og den katolske foredragsholder Kirsten Kjærulff svarer her på to spørgsmål til religion.dk's brevkasse

Spørgsmål:

Hvordan kan det være, en jødisk kvinde ikke kan blive gift med en protestant (mand). Hvad siger selve Jødedommen om dette?

Venlig hilsen en anonym spørger

Svar:

Kære anonyme

Allerede i Biblen nævnes det, at en jøde ikke skulle tage en ikke jøde til ægte. Dette gælder såvel for kvinder som for mænd. Der er for mig ingen tvivl om at jødedommen måtte sikre sig sin overlevelse bl.a. ved dette.

Selv i dag må vi vel erkende, at ægteskab mellem to forskellige kulturer kan være meget udfordrende og være ganske vanskeligt.

Hilsen

Bent Lexner, overrabbiner for Det mosaiske Troessamfund

Svaret affødte et nyt spørgsmål fra spørgeren:

Jeg takker mange gange for svaret.
Men hvad så med katolicismen?
Kan protestantiske mænd blive gift med katolikker?
Hvad siger religionen, i øvrigt så er begge parter jo kristne. Hvad så?

Svar:

Ja, en protestantisk mand kan godt blive gift med en katolsk kvinde (og omvendt), netop fordi begge parter jo er kristne i kraft af deres dåb. Der skal dog indhentes tilladelse fra den katolske kirkelige myndighed, og i praksis kan det godt være svært at leve sammen med et menneske, hvis man ikke tilhører den samme Kirke, også selv om begge er kristne. Derfor hører det også med til indgåelse af et katolsk ægteskab, at parret sammen går til ægteskabsforberedende undervisning hos den katolske sognepræst og på den måde forbereder sig til at modtage ægtevielsens sakramente.

Det er også en forudsætning, at den katolske part erklærer sig villig til at leve som katolik i sit blandede ægteskab og gøre, hvad der er muligt, for at børnene kan blive døbt og opdraget katolsk - men naturligvis i respekt for den ikke-katolske parts samvittighed.

Dersom spørgsmålet har mere end teoretisk interesse, kan jeg henvise til et fint tegneseriehefte, som på én gang morsomt og sagligt oplyser om alle de vigtigste forhold i denne forbindelse: "Kunsten at overleve når man er gift med en KATOLIK", Katolsk Forlag. ISBN 87 85213 46 2.

Med venlig hilsen

Kirsten Kjærulff, cand. mag. og katolsk foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.