Hvilken religion er ældst?

Et barn udklædt som den hinduistiske gud Krishna poserer under Janmashtami-festivalen i Dhaka, Bangladesh, 23. august 2019. Hinduismens ældste tekstgrundlag, vedaerne, kan dateres tilbage til år 1500 - 1200 før vor tidsregning. Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix

"Det ældste kendte religiøse skrift stammer fra år 2323 før vor tidsregning, men den ældste verdensreligion er nok hinduismen," svarer religionsforsker Kate Østergaard

Spørgsmål:

Hvor gammel er jødedommen, og hvilken religion er ældst i verden?

Med venlig hilsen
Herzel Aroshas

Svar:

Kære Herzel Aroshas

Hvordan jødedommen kan dateres afhænger af, hvilke tekster man lægger til grund.

Mishnah-teksterne (Mishnad er en del af Talmud og er love, som retter sig ind mod alle livets forhold, red.), der danner det tekstlige grundlag for den måde, jødedom klassisk set er udformet på, blev færdigredigeret 200 efter vor tidsregning.

Den hebraiske Tanakh (jødisk betegnelse for den samling skrifter, der i kristen tradition kaldes Det Gamle Testamente, red.) blev sandsynligvis til eller færdigredigeret i begyndelsen af den hellenistiske-romerske periode (år 200 før vor tidsregning år 300 efter vor tidsregning).

Hvad angår den ældste religion, så er det ældste kendte religiøse skrift fra år 2323 før vor tidsregning, hvor den ægyptiske farao Kong Unas blev lagt i graven med pyramidetekster. Disse tekster er ritualformler, der skulle sikre hans bevarelse og regeneration.

De refererer til en mytologi og viser derfor, at der på det tidspunkt var en veludviklet og alsidig ægyptisk religion. (En god indføring er Jørgen Podemann Sørensen (2009: Ægyptisk religion i oldtiden).

Der findes vidnesbyrd om religion tidligere men kun i brudstykker, for eksempel er der fund af begravelser tilbage fra 500.000 400.000 år før vor tidsregning ved Bejiing i Kina, og sumererne opfandt lidt før år 3000 før vor tidsregning skriften, hvorefter der findes gudenavne, som kan identificeres på baggrund af senere tekster.

Hvis spørgsmålet går på, hvilken af de såkaldte verdensreligioner der er ældst, så er det nok hinduismen. Dens ældste tekstgrundlag, vedaerne, kan dateres tilbage til år 1500 - 1200 før vor tidsregning. Veda-religionen bliver dog først til det, som vi kalder hinduisme omkring årene 700-400 før vor tidsregning.

Med venlig hilsen
Kate Østergaard
Forskningadjunkt og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.