Hvilken religion tilhører jeg?

Dit lykkearmbånd er vel en slags talisman. Symboler er kraftfulde, de er "arketyper", skriver åndelig vejleder Søren Hauge til en læser. - Foto: Foto: sxc.hu

Dine tanker viser klart en holistisk livsforståelse, skriver åndelig vejleder Søren Hauge i sit svar til en læser

Spørgsmål:

Hej, jeg er en pige på 16 år og jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvilken religion jeg tilhører, hvis jeg altså overhovedet tilhører en.

Derfor giver jeg lige et lille hint om, hvad jeg tror på, og så håber jeg, at I kan fortælle mig det.

1. Jeg tror på tidligere liv og interesserer mig virkelig meget for det. Jeg tror især på at vi bliver genfødt hele tiden for at lære en ny lektie. Og at det er sådan, man forklarer begrebet "vidunderbarn". Jeg tror ikke kun på, at man kan blive genfødt i et menneske, men at man også kan blive genfødt i dyr eller f.eks. et træ.

2. Jeg tror helt klart på, der også ligger noget astrologi bag det hele, og jeg tror på at stjernerne, planeterne, universet, tidspunktet man er født på osv. har en stor betydning. Jeg tror på Big Bang, og jeg tror ikke, at en eller anden guddommelig kraft/ person har skabt verden. Jeg føler også, at solen har en stor betydning i det her; jeg tænker ikke på den som bare "solen", men som den mægtige planet "solen", der nærmest er en magisk/ guddommelig kraft i sig selv, og som hjælper med at holde hele universet sammen.

3. Jeg er også vildt tiltrukket af det gamle Ægypten, der er et eller andet specielt omkring de gamle pyramider og hieroglyffer osv. Det er ret mærkeligt, at jeg føler en eller anden tilknytning til det gamle Ægypten for jeg har aldrig været i Ægypten. Jeg har heller aldrig været på Island, men jeg føler også noget helt specielt omkring Island - jeg føler, at en del af mig er på Island og en anden del af mig er i Ægypten. Det er ikke bare steder, jeg vildt gerne vil hen, for jeg kan godt skelne følelserne, men der er et eller andet specielt omkring det.

4. Jeg er ikke vegetar, jeg tror på fødekæden. I dette liv har jeg været heldig at blive født som menneske og er derfor øverst i fødekæden, sådan er det bare. Vi har overlevet ved at spise/ jage kød siden stenalderen og længere tilbage. Det er bare sådan det er. Jeg er ikke kannibal (thank god).

5. Jeg tror ikke på det gode gamle "øje for øje, tand for tand". Jeg tror ikke på gud, men alligevel er jeg begyndt at bede nogle gange, det er bare noget, jeg føler jeg har brug for? Jeg ved egentlig ikke hvem jeg beder til. Jeg er døbt og konfirmeret, men tror ikke rigtig på det, og jeg går ikke i kirke.

6. Jeg har et kinesisk lykkearmbånd med de 12 dyr. Jeg tror på ånder og på, at spåkoner kan noget med tarotkort, og ved noget om fremtiden. Jeg tror også, at der er nogen der kan tale med dyr i tankerne. Jeg tror, at vi alle har fået en speciel gave. Det kan være alt, men man opdager den kun og kan bruge den, hvis man træner den rigtigt. Derfor vil nogle aldrig finde ud af hvad deres gave/ kraft er.

7. Ulven er ikke mit yndlingsdyr overhovedet, men på en eller anden måde føler jeg mig forbundet til ulven/sneulven. Jeg er ikke engang fascineret af ulven som sådan, men føler mig bare forbundet til den. Jeg tror på ying og yang, sjælevenner, tvillingesjæle og karma. Jeg tror også på engle, at de er her og beskytter os. Det er mærkeligt, men en anden ting, jeg føler en forbindelse til, er salt.

Jeg håber, det jeg har skrevet var godt nok til at sige, om jeg tilhører en bestemt religion eller ej. Lige meget hvad, vil jeg da gerne vide, hvilken religion, det minder mest om.

"Maria"

Svar:

Kære "Maria",

Tak for din mail. Jeg skal svare så kort og præcist som jeg kan. Jeg bruger udtrykket "holistisk" (helhedsforståelse) i det følgende, og det dækker store dele af den nye spiritualitet, som f.eks. også teosofi, antroposofi og Martinus kosmologi er udtryk for. Jeg tager det punkt for punkt - og som sagt - meget kort:

1. Din tanke om et tidligere liv viser klart en holistisk livsforståelse. Husk, det vigtigste er ikke hvad du har været, men hvad du er nu, og hvordan du lever dit liv. Reinkarnation er spændende, men livet handler om "nu". Jeg tror ikke, vi kan blive genfødt som dyr eller planter, men helt ok at du gør. For mig går udviklingen fremad og det som er vundet, kan ikke mistes. Din tanke her minder om klassisk hinduisme.

2. Astrologien er også en del af det holistiske verdensbillede. Stjerner og planeter betragtes som levende væsener, hvis udstrålinger påvirker os (uden dog at styre os). Er Big Bang i modstrid med en guddommelig kraft? Ja, jeg spørger bare.

Hvorfor kan Big Bang ikke være et udtryk for guddommelig kraft? Her tænker du som én, der ikke er spirituel, men har en almindelig naturvidenskabelig tilgang til verden. Solen holder ikke hele universet sammen, men er den centrale kraft i solsystemet. Men forestillingen om, at alt er udsprunget af en "åndelig sol" (det guddommelige) er universel og kendes fra de fleste kulturer. Også det er holistisk.

3. Mange føler en tilknytning til det gamle Egypten. I min forståelse er det naturligt, fordi jeg tror, de fleste af os har levet liv der tidligere. Altså reinkarnationsforståelse og dermed holisme. Men det er jo også en imponerende kultur, som er svær ikke at blive påvirket af. Jeg føler også en tilknytning til Island. Det kan være fornemmelser af gamle erindringer i min forståelse - altså reinkarnation. I øvrigt er Island et fantastisk sted, fordi ild og vand mødes på en måde, der gør dybt indtryk på mange.

4. Jeg er vegetar, men ikke som "tro". Jeg er det, fordi jeg ikke bryder mig om dyrekød, ikke kan forsvare slagteriernes forhold til dyr, og faktisk trives ved at være vegetar. Spiser dog lidt fisk også. Man behøver ikke være vegetar for at være holistisk. Nej, du er ikke kannibal, men du har humor, og det er et sundhedstegn:)

5. Øje for øje er også en forældet mentalitet. "Vær mod andre, som du gerne vil, at de er mod dig" er meget bedre (Den gyldne regel). Du er religiøs på en eller anden måde. Det sidder dybt i dig. Tror jeg. Men du stritter sikkert imod, fordi din åbenhed for noget større støder mod "kirketro" eller andre "faste systemer". Det gætter jeg på. Det er da ok. Sådan har mange det. Jeg blev konfirmeret, fordi jeg gerne ville bekræfte, at Jesus er min største rollemodel.

6. Dit lykkearmbånd er vel en slags talisman. Symboler er kraftfulde. De er "arketyper". Smykker med symboler siger ikke nødvendigvis noget særligt udover din smag og fornemmelse for, at symboler betyder noget. Din tro på ånder og spåkoner er jo klassisk holistisk tankegang. Men hvem er "ånderne"? For mig er det blandt andet afdøde personer, og der er intet mystisk i det. At vi alle har en speciel gave kalder jeg vores "dharma" - det er de særlige talenter vi har med, og som hænger sammen med vores "mission" eller opgave her i livet. Også klar holistisk tankegang.

7. Ulven er et smukt dyr, og et udtryk for flere ting. Det er et shamamdyr i klassisk shamanisme. Jeg har en dyb fascination for ørne og tigre, mest ørne. Ørnen er for mig et smukt udtryk for kongelig værdighed, udsyn og klarhed. Du kan jo prøve at tænke over, hvad ulven repræsenterer for dig. Du nævner yin og yang, tvillingesjæle og karma mm. - og det er jo ren holisme. Dog kan ordene tillægges forskellige betydninger, så det bliver hurtigt en større affære at forholde sig til i detaljer.

Hvad mener man med karma? (flere versioner findes) Hvad er en tvillingesjæl? (også her kan det udlægges forskelligt). At du tror på engle er også solid holisme - men også god kristendom, og jødedom, islam og meget andet. Din forbindelse med salt er svært at svare på. Jesus siger: "I er verdens salt" til sine disciple. Salt udtrykker kraft.

Konklusion: Du tilhører ikke en bestemt religion. Helt klart ikke. Du har et holistisk livssyn og en form for spiritualitet, som er både personligt præget, og som har en del til fælles med det, der interesserer mange danskere.

Jeg håber svaret gav dig lidt, og ønsker dig alt godt.

Varme hilsener
Søren Hauge,
Forfatter og åndelig vejleder
Cand.mag. i idéhistorie og filosofi