Hvorfor alle de skænderier om, hvad kristendom er?

Den gode nyhed midt i alt dette er, at Guds kærlighed set fra kristendommens vindue er meget større end vores teologiske og konfessionelle argumenter, skriver sogne- og migrantpræst Massoud Fouroozandeh.

Menneskets grundvilkår er, at vi alle har brug for at tæmme vores oprørske natur. Også Jesu disciple kunne diskutere indbyrdes om, hvem der var den bedste, svarer sogne- og migrantpræst Massoud Fouroozandeh

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Kristendom står for kærlighed og tilgivelse, mener jeg, hvorfor skændes kristne præster så om, hvordan kristendom skal opfattes? De store kirkelige modsætninger i Danmark tryner hinanden. Alle har den eneste sandhed!

Venlig hilsen
Poul Henckel

Svar:

Kære Poul Henckel

Verdens religioner handler mest om, hvad man må og ikke må. Om love og regler og vejledning om, hvordan du kan behage din Gud. Men kristendom er derimod mere en hjerterelation end religion! Sådan prædiker vi præster og kristne til hinanden og omverden.

Men det slutter desværre ikke bare her. Der er også en række relevante spørgsmål, vi og mange andre stiller til os selv og hinanden. Jeg har for eksempel for nylig fået denne relevante henvendelse:

Hvorfor er der så mange skænderier blandt de kristne præster om, hvordan kristendommen skal opfattes, når nu det er kærlighed og tilgivelse, det drejer sig om?

LÆS OGSÅ:Hvor tolerant er kristendommen?

Ja, men jeg vil hellere begynde med at svare på spørgsmålet ved at stille et andet spørgsmål: Hvad er menneskets grundvilkår? Det er nemlig sådan, at vi kan være i forskellige situationer, men vores fælles grundvilkår er, at vi alle sammen er syndere og skrøbelige i vores natur.

Alles grundvilkår er, vi er skabt af jord og vi skal tilbage til jorden igen: Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jorden skal du igen opstå, lyder det ens for os alle sammen uanset, race, køn og status!

Vores fælles grundvilkår er også, at vi alle sammen har brug for at tæmme vores oprørske natur. Disciplene, som færdedes med Jesus og var under hans direkte oplæring og indflydelse, var heller ikke 100% fri for at komme op og skændes og diskutere, hvem af dem var den bedste og største, vel?

LÆS OGSÅ:Næstekærlighed er at vise respekt, venlighed og tolerance

Det er som om, vi har mere brug for at have ret, end at retfærdigheden sker fyldest. Det er som om, vores status og personlige tilfredshed tit står og falder med, hvor mange der er enige med os snarere end, hvad Guds røst siger i vores indre.

Vi vil hellere være berømte og få øjeblikkelig anerkendelse og ret i andres påhør end tabe ansigt ved at være tålmodige og overbærende, vise overskud og have tillid til at stole på Guds kærlige ord, der aldrig vender tomme tilbage!

Men den gode nyhed midt i alt dette er, at Guds kærlighed set fra kristendommens vindue er meget større end vores teologiske og konfessionelle argumenter.

Kristendom handler ikke at få ret men om at leve i harmoni og gensidig kærlighed til og med hinanden. En harmoni og balance, der både er vertikal og horisontal.

Ja kristendom og alt, hvad vi tror, vi ved i kraft af vores kristne tro, handler om at elske sin Gud af hele ens hjerte og elske sin næste som en selv. Alt det andet må komme i anden og tredje række, hvis du ikke vil snuble i religion og farisæisme.

Venlig hilsen
Massoud Fouroozandeh
Sogne- og migrantpræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.