Hvorfor kaldes Jesus "jødernes konge"?

"En lille gruppe jøder, nemlig Jesus selv og hans første tilhængere, mente, at han faktisk var jødernes kommende konge, Messias. Men flertallet og magthaverne mente det jo altså bestemt ikke", skriver religionsprofessor Hans Jørgen Lundager Jensen. Foto: colourbox.com

"Den fulde fortælling findes i Johannesevangeliet", svarer religionsprofessor Hans Jørgen Lundager Jensen

Spørgsmål:

Kære Hans

Der er noget, jeg har undret mig over og derfor gerne vil spørge dig om. På nogle kors står der INRI, der, som bekendt, betyder "Jesus fra Nazaret, jødernes konge". Men hvorfor 'jødernes konge,' når jøderne jo mener, at Jesus ikke var Guds søn?

Med venlig hilsen
Jens Rønnest Stærkjær

Svar:

Fortællingen om skiltet på korset vokser igennem evangelierne. Johannesevangeliet, der nok er den seneste beretning, har den fulde fortælling.

Det er romerne, der sætter skiltet op. De har tidligere hånet Jesus for at give sig ud for at være jødernes konge, og skiltet er en fortsættelse af denne hån. Jødernes præster føler, at hånen også rammer dem. De prøver derfor at få romernes leder, Pilatus, til at ændre ordene, så der står: "Han sagde: Jeg er jødernes konge". Men Pilatus svarer: "Hvad jeg skrev, det skrev jeg".

I øvrigt var 'jøderne' (også) dengang forskellige. En meget lille gruppe jøder, nemlig Jesus selv og hans første tilhængere, mente, at han faktisk var jødernes kommende konge, Messias. Men flertallet og magthaverne mente det jo altså bestemt ikke.

Med venlig hilsen

Hans Jørgen Lundager Jensen

Hans Jørgen Lundager Jensen er professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.