Kan en ateist og en muslim blive islamisk viet?

Jeg vil opfordre dig til at tænke over, hvorfor du ønsker en islamisk vielse, når du samtidig synes, det er i orden, at en ikke-troende kvinde kan være med til at opdrage dine børn, skriver foredragsholder, forfatter og muslim Aminah Tønnsen til den mandlige spørger. Foto: colourbox

Jeg er ikke helt klar over, hvad du mener med 'ateistisk', men I kunne måske vælge at blive viet på rådhuset i første omgang, indtil I er mere afklaret med hensyn til jeres trosforhold, skriver foredragsholder, forfatter og muslim Aminah Tønnsen

Spørgsmål om vielse af ateist og muslim

Hej religion.dk

Kan man egentlig få et islamisk bryllupsritual, selvom den ene er ateist? Altså, jeg er muslim, men min kommende kone er ikke troende. Er det noget, man kan?

Venlig hilsen,
Ibrahim

Svar fra muslim

Hej Ibrahim, fred være med dig

Du spørger, om man kan blive islamisk viet, når bruden er ateist og ikke troende. Muslimer definerer og bruger betegnelserne ateist, troende og ikke troende meget forskelligt, så derfor er jeg lidt i tvivl om, hvad du helt konkret mener:

1. Hvis du med ikke troende mener, at din kommende hustru ikke er muslim, men er kristen eller jøde (det vil sige fra Bogens Folk), er der intet til hinder for, at I bliver islamisk viet, eftersom Koranen helt konkret tillader ægteskab mellem en muslimsk mand og en troende jødisk eller kristen kvinde.

2. Hvis du med ikke troende mener, at hun er muslim, men ikke praktiserer islam i hverdagen, så vil det heller ikke være noget problem, idet man sædvanligvis ikke spørger ind til graden af en muslims tro og daglige praksis: en muslim er en muslim.

3. Hvis du derimod med ikke troende mener, at din kommende hustru overhovedet ikke tror på Gud og er decideret ateist, så er sagen en ganske anden, idet den traditionelle fortolkning af Koranen og andre kildetekster forbyder ægteskab mellem en muslimsk mand og en kvinde, der ikke tror på Gud.

Jeg tror, det er forskelligt fra imam til imam, hvor meget man spørger ind til en ikke-muslimsk bruds religion, og du vil sandsynligvis godt kunne finde en imam, der vil vie jer. Hvis det er den situation, du befinder dig i, vil jeg dog opfordre dig til at tænke over, hvorfor du ønsker en islamisk vielse, når du samtidig synes, det er i orden, at en kvinde, der slet ikke tror på Gud, kan være med til at opdrage dine børn.

Situationen forekommer mig paradoksal, eftersom en muslimsk mand traditionelt er forpligtet til at sørge for, at hans børn opdrages i islam. Og så er det op til den enkelte at gøre dette bedst muligt og i henhold til sin egen samvittighed.

I kunne måske vælge at blive viet på rådhuset i første omgang og supplere med en islamisk vielse på et senere tidspunkt, når I er mere afklaret med hensyn til jeres trosforhold.

Med venlig hilsen,
Aminah Tønnsen
Forfatter, foredragsholder og muslim