Kan man være en god muslim i Danmark?

"Jeg undrer mig over, om man som muslim synder hver dag for eksempel ved bare gå ude på gaden en varm sommerdag, at tænde tv'et, da en halvnøgen kvinde kan poppe frem eller for den sags skyld: ved at bo i Danmark," spørger en ung, muslimsk mand. På billedet er det en sommerdag på Strøget i København. Foto: Lars Wittrock Denmark

Vi lever i et samfund med fristelser alle vegne, men man kan sagtens være en god muslim i Danmark, hvis man selv bestræber sig på at være det, svarer studerende og muslim Mohammad Al-Jizani

Spørgsmål:

Hej brevkasse

Jeg er en muslimsk dreng i teenagealderen, født og opvokset i Danmark. Mit spørgsmål lyder, om jeg hver dag synder ved at se Hollywood-film og have veninder, som til tider har nedringet tøj på?

Desuden er jeg meget optaget af mode, hvor man ikke kan undgå at kigge på damer med bar hud over længere tid. Disse ting er svære at undgå i dagens samfund verden over.

LÆS OGSÅ: Hvad er halal og haram?

Jeg undrer mig så over, om man som muslim så ikke synder hver dag for eksempel ved bare gå ude på gaden en varm sommerdag, at tænde tv'et, da en halvnøgen kvinde kan poppe frem eller for den sags skyld: ved at bo i Danmark?

Groft sagt er spørgsmålet: Kan man være en god muslim i for eksempel Danmark?

Venlig hilsen
Anonym

Svar:

Kære anonyme / Al salam aleikum, bror

Du stiller et meget aktuelt spørgsmål, som enhver troende muslim bør bekymre sig om, da vi lever i et samfund med fristelser alle vegne. Det er derfor vigtigt, at man som muslim ved, hvordan man bør opføre sig i sådan et samfund og samtidig være en velfungerende borger.

Store retslærde har diskuteret dette emne meget længe, og selv de er uenige og har forskellige holdninger og tilgange, når de behandler disse emner.

LÆS OGSÅ:
Er Allah blevet mere overbærende?

En stor del af de lærde mener faktisk, at det ikke er tilladt for muslimer at bosætte sig i ikke-muslimske lande, hvis dette forringer ens iman (tro), og man ikke har noget vigtigt at foretage sig i landet, man flytter til.

Dette er dog noget man selv må vurdere. De lærde har blot givet os retningslinjerne, og så må vi selv vurdere, hvornår et ikke-muslimsk land forringer vores iman, og om et muslimsk land overhovedet vil kunne fjerne disse fristelser og dermed styrke vores tro. Det er ligeledes vigtigt at pointere, at dette kun gælder for den, som har mulighed for at flytte væk.

Jeg er endnu ikke stødt på en retslærd, der forbyder de troende at færdes offentligt på grund af kvinder med nedringet tøj. Du kan ikke undgå kvinder med nedringet tøj, når du om sommeren skal i skole pg på arbejde med mere. Derfor påbyder islam os at sænke vores blikke, når vi støder på denne slags fristelser, men påbyder ikke isolering fra samfundet.

Det er straks noget andet, hvis du selv opsøger disse fristelser. Det er eksempelvis ikke tilladt at tage på stranden og lignende steder, hvor nøgenhed og nedringende tøj er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Tilgiver Allah porno?

Med hensyn til at se fjernsyn er de retslærde uenige. De fleste lærde forbyder ikke, at man ser fjernsyn, selvom kvinderne i film, dokumentar, indslag og så videre ikke bærer hijab (tørklæde).

Enkelte lærde, såsom Sayed Shirazi, forbyder al form for fjernsyn, hvor kvinder kan ses uden tørklæde. De fleste lærde forbyder kun fjernsyn, hvor nedringet tøj og nøgenhed er til stede. Her skal du skifte kanal eller sænke dit blik.

Kend reglerne, vores retslærde har sat, og skræddersy din tilværelse så godt, som du nu kan efter disse regler, og du vil opdage, at det ikke er umuligt at have et velfungerende liv i Danmark som muslim.

Det er ingen hemmelighed, at det er en hård kamp (jihad) for de unge at leve i et samfund med så mange fristelser, der lokker en. Derfor er det vigtigt, at du påminder dig selv om hadith fra vores elskede profet Mohammad (saws), (llahu âlajhi wa sallam, fred og velsignelse være med ham, red.), hvori han fortæller, at der vil komme en tid, hvor den troendes iman vil være lige så svær at fastholde, som hånden har om at holde fast om en glød. LÆS OGSÅ: Jihad i islam

Derfor vil mit svar til dit sidste spørgsmål være: Ja, man kan sagtens være en god muslim i Danmark, men det kræver, at du selv bestræber dig på at være det.

Venlig hilsen
Mohammad Al-Jizani
Studerende og muslim