Må Jehovas vidner modtage 'syntetisk blod'?

En læser spørger, om det kunne tænkes, at der med det syntetiske blod følger en etisk gevinst specielt med hensyn til Jehovas Vidner, da de ikke må modtage nogen former for blod. Foto: stock.xpert.

Kunne det tænkes, at der med det syntetiske blod følger en etisk gevinst specielt med hensyn til Jehovas Vidner, spørger en læser. Konsulent Robert Kronberg og talsmand for Jehovas Vidner Erik Jørgensen svarer

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål vedrørende Jehovas Vidner i forhold til blod, idet jeg er i gang med en eksamensopgave. Det handler om såkaldt 'syntetisk blod', der laves udelukkende kemisk i laboratorier.

Kunne det tænkes, at der med det syntetiske blod følger en etisk gevinst specielt med hensyn til Jehovas Vidner, da de ikke må modtage nogen former for blod? Vil det altså blive en mulighed for dem også at må modtage denne form for blod i tilfælde af eventuelt blodtab?

Marlene

LÆS OGSÅ: Ti vigtigste ting om Jehovas Vidner

Svar fra Robert Kronberg:

Hej Marlene,

Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner skriver i 2011:

"Som et Jehovas vidne var det forbudt for Mrs. Coakleyat at modtage en almindelig blodtransfusion, men det var hende tilladt at modtage et bloderstatningsmiddel også udvundet af blod."

I samme artikel kommenterer Støttegruppen for tidligere Jehovas Vidner: "Men hvordan Jehovas vidner kan gøre brug af disse produkter, uden at overtræde deres egne regler om 'blodets hellighed' er en gåde."

Derudover er jeg ikke bekendt med Jehovas Vidners aktuelle holdning.

Hilsen
Robert Kronberg
Konsulent og tidligere medarbejder i Dialogcentret Danmark

Svar fra Erik Jørgensen:

Svaret er ret enkelt. Jehovas Vidner afviser blodtransfusion, fordi Bibelen siger, at kristne skal holde sig fra blod. (Apostlenes Gerninger, kapitel 15, vers 28).

Hvis en behandling indebærer transfusion af væsker, der ikke indeholder blod, kan et Jehovas Vidne vælge at acceptere det. Da syntetisk blod ikke indeholder blod, er det ikke omfattet af Bibelens forbud.

Med venlig hilsen
Erik Jørgensen
Talsmand for Jehovas Vidner i Danmark

Svaret giver udtryk for panelisternes holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.