Min familie drikker vin til maden - kan vi være sammen med dem?

At sidde sammen med nogle, der drikker alkohol, er det samme som at acceptere, at det er okay at drikke alkohol, men det er det jo ikke ifølge islam. Man må ikke engang som muslim række en flaske eller et glas alkohol videre, skriver imam Kassem Rachid. Foto: colourbox.com

Det er forbudt for muslimer både at drikke alkohol og at sidde sammen med andre, der drikker, så du må forklare familien, at I ikke kan være tilstede, hvis der bliver drukket alkohol, svarer Imam Kassem Rachid

Spørgsmål:

Kære Kassem Rachid

Jeg skriver, fordi jeg har brug for hjælp.

Jeg er forlovet med Ahmed, som er muslim. Jeg er selv etnisk dansk. Min familie drikker vin til deres mad og ved festlige lejligheder. Det er haram at drikke. Hvad gør jeg?

LÆS OGSÅ:Må muslimer sælge alkohol?

Jeg ønsker ikke, at Ahmed skal gøre noget haram, og jeg vil bede min familie om ikke at tage et glas vin eller en øl, når vi er hos dem, eller inshallah vores børn er hos dem. Men hvad hvis der i min familie holdes familiefester - kan vi så deltage et par timer i starten, eller er det ikke en mulighed inden for islams rammer?

Jeg håber, du forstår mig.

Venlig hilsen
Marie

Svar:

Kære Marie

Som du ved, er det ikke kun forbudt at drikke alkohol men også at sidde sammen med andre, som drikker, også selvom det er éns egne forældre. Det at sidde sammen med nogle, der drikker alkohol, er det samme som at acceptere, at det er okay at drikke alkohol, men det er det jo ikke ifølge islam. Man må ikke engang som muslim række en flaske eller et glas alkohol videre.

LÆS OGSÅ: Hvad er halal og haram?

Allah har forbandet ni personer, som har noget med alkohol at gøre; den som plukker frugten, der bliver lavet til alkohol og vin, den som bearbejder den, den som sælger den og så videre.

Men for at kunne løse din situation, har du pligt til at fortsætte din relation til din familie, men du har også pligt til at forklare dem jeres forhold til alkohol.

LÆS OGSÅ: Lotto er forbudt i islam

Du kan forklare dem at du elsker dem, gerne vil besøge dem, spise sammen med dem og endda holde fest sammen med dem, men at de derfor også skal tage hensyn til din og din mands tro og derfor forstå, at det også betyder, at I ikke må være til stede, hvis der bliver drukket alkohol.

Held og lykke til jer!

Venlig hilsen
Kassem Rachid
Imam og tolk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.