Min muslimske kæreste er gravid - bør jeg konvertere?

"Jeg har i årenes løb mødt og hørt om en del danske mænd i din situation, der vælger at konvertere til islam mere eller mindre pro-forma, men altså for at gøre familie og bekendtskabskreds glade," skriver foredragsholder, forfatter og muslim Aminah Tønnsen. Foto: Foto: Bertrand Bechard / colourbox.com

I sidste ende er det et samvittighedsspørgsmål, som du skal leve med, svarer muslimske Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære Aminah

Det er sådan, at jeg har en kæreste. Vi har været sammen i et godt stykke tid, og jeg har først fået at vide, at hendes religion er islam, men hun bærer ikke tørklæde, og hendes familie virker ikke så troende.

De beder ikke. De fejrer jul for at tilpasse sig vores samfund her i Danmark. Min kæreste har trodset mange love i deres religion, da hun og jeg har været sammen en del gange, altså rørt hinanden.

Hun er så blevet gravid ved et uheld, og nu efter jeg fik at vide, hun havde den tro (islam), har hun spurgt, om jeg vil konventere til islam, da vi har snakket om at beholde barnet, men der er bare en del af den tro, som jeg ikke rigtigt går ind for. Og jeg ved, at man skal giftes, hvis barnet skal være ægte. Det skal lige siges, at hun kun er 17 år, og jeg er tre år ældre.

Hvad sker der for mig, hvis jeg som kristen konverterer til islam?
Ville jeg blive acepteret i den religion? Ville de acceptere, at vi har et barn? Hvad hvis forholdet ikke holder? Hvad bliver jeg udsat for, hvis jeg skal konvertere?

Med venlig hilsen
RHJ

Svar:

Kære RHJ

Det er ikke usædvanligt, at fødte muslimer i en periode overtræder mange af deres tros regler for god opførsel for på et eller andet tidspunkt at vende tilbage med et ønske om at gøre tingene på den rigtige måde.

Ifølge traditionel islam kan en muslimsk kvinde ikke gifte sig med en ikke-muslim, og det er noget, man i mange familier holder meget strengt på, selvom man måske ikke tager andre leveregler så højtideligt.

Jeg har i årenes løb mødt og hørt om en del danske mænd i din situation, der så vælger at konvertere til islam mere eller mindre proforma, men altså for at gøre familie og bekendtskabskreds glade. Det vil gøre mange ting lettere for jer. Det gælder jeres fælles fremtid, men er jo i sidste ende et samvittighedsspørgsmål, som du/I skal leve med.

Jeg har kendt nogle, der med tiden bliver rigtig glade for islam, mens andre ikke gør mere ud af det efterfølgende. Det er helt og holdent op til dig. I denne artikel kan du læse, hvorledes det rent praktisk foregår, når man vil konvertere. Jeg vil lige tilføje, at det ikke er obligatorisk for mænd at blive omskåret, og at det rent faktisk kun er ganske få af dem, der vælger islam som voksne, der bliver omskåret.

I skal så tage stilling til, om I udelukkende vil få foretaget en såkaldt islamisk vielse, som ikke har nogen som helst juridisk gyldighed, og som betyder, at I i forhold til dansk lov blot er samlevende - eller om I (også) vil blive viet med borgerlig gyldighed, så I er gift ifølge dansk lov.

I tilfælde af, at forholdet ikke holder, så er der ifølge dansk lov helt klare retningslinjer for separation og skilsmisse, for børnebidrag, forældremyndighed og så videre. Udenlandske myndigheder skal ifølge internationale konventioner acceptere ægteskab og skilsmisse indgået ifølge dansk lov, det gælder også domsafsigelser vedrørende forældremyndighed.

Det sker dog ofte, at man i indvandrerkredse også forventer skilsmisse hos en imam for, at det skal være 'helt rigtigt'; men juridisk set er det ikke nødvendigt, fordi en såkaldt islamisk vielse ikke har nogen som helst juridisk gyldighed, hverken her i landet eller i de muslimske lande.

Når du har fremsagt trosbekendelsen, skal muslimer principielt anerkende og acceptere dig som muslim; men der vil altid være nogle, der mener, at fødte muslimer er bedre muslimer end konvertitter; men det skal du ikke tage dig af. Din tro er en personlig sag mellem dig og Gud.

Du skriver, at der er en del i islam, som du ikke kan gå ind for. Prøv at finde en god introduktion til islam på biblioteket, eksempelvis min "Tror muslimer at jorden er flad? 100 spørgsmål om islam i det 21. århundrede" (Gyldendal 2006) - eller gå ind på min hjemmeside.

Du vil sikkert få nogle svar, som er ganske anderledes end i medierne, der meget tit spiller på forargelsen og på det sensationelle.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter, foredragsholder og muslim