Skal muslimer sørge i et år?

En enkes sørgeperiode er fire måneder og ti dage. Det er samme tidsrum, der ifølge Koranen er enkens idda (venteperiode), i hvilken hun ikke må indgå nyt ægteskab (2:234), fortæller Aminah Tønnsen.

Koranen siger intet om sørgetid, men ifølge hadith-litteraturen må der ikke sørges over en afdød i mere end tre døgn, svarer muslimsk forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Jeg har en muslimsk ven (mand) i Indonesien, som skulle have været gift her i februar. Jeg var inviteret med til brylluppet. Brudens far døde her i december, og derfor er brylluppet udsat et helt år.

LÆS OGSÅ:Dødsritualer i verdens religioner

Er det normalt at udskyde et bryllup på grund af dødsfald (holde sørgetid)?

Venlig hilsen
Susanne

Svar:

Kære Susanne

Der er indimellem meget stor forskel på, hvad Koranen foreskriver, hvad hadith-litteraturen anbefaler, og hvad muslimer praktiserer rundt omkring i verden.

Eksempelvis har jeg oplevet i Marokko, at man samles og reciterer Koranen uafbrudt i tre døgn efter et dødsfald. Og at man samles til en enkelt dag med koranrecitation fyrre dage efter dødsfaldet og igen på årsdagen for dødsfaldet; men der er intet tekstmæssigt belæg for denne praksis.

Koranen siger intet om sørgetid; men ifølge Sahih al-Bukhari (det vil sige hadith-litteraturen) må der ikke sørges over en afdød i mere end tre døgn. Dog er en enkes sørgeperiode fire måneder og ti dage.

LÆS OGSÅ:Muslimske begravelser og kvinderne

Det er samme tidsrum, der ifølge Koranen er enkens idda (venteperiode), i hvilken hun ikke må indgå nyt ægteskab (2:234). En regel, der stammer fra en tid, hvor det var vigtigt at slå fast, om enken var gravid eller ej. Hvis hun var gravid, var det hendes afdøde mands familie, der havde pligt til at forsørge hendes barn, og som barnet ville være arveberettiget efter.

LÆS OGSÅ:
Oversigt Forholdet til døden i fem religioner

Traditionerne omkring sorg efter dødsfald kan derfor variere meget. Det ser ud, som om din muslimske ven kommer fra et område, hvor sørgetiden er et år, eller måske er der bare en række praktiske årsager til, at brylluppet udskydes.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder