Spørg

Tilgiver Allah alt?

Skønt det er ydmygende og svært at bede om tilgivelse, ligger der en dyb visdom og lærdom bag denne vigtige handling, skriver Nour Jørgensen, der er muslim og cand.mag. i islamiske studier. Foto: Iris

Kan man bagtale, lyve, stjæle og krænke andre mennesker i islam og stadig finde tilgivelse hos Allah? Eller er der handlinger, som Allah ikke kan tilgive? En læser har spurgt panelet. Kandidat i islamiske studier, Tessie Jørgensen, svarer.

Spørgsmål om tilgivelse i islam

Kære brevkasse

Jeg vil høre hvilke handlinger, Allah ikke kan tilgive?

Venlig hilsen
Mohammad

Svar fraCand.mag. i islamiske studier

Kære Mohammad

Det er den islamiske overbevisning, at Allah (Gud, Æret og Ophøjet er Han) tilgiver alt, så længe man beder om tilgivelse med en oprigtig intention og fortryder sin handling.

Koranvers, om at Allah ikke tilgiver flergudsdyrkelse og vantro, forudsætter, at tilstanden af vantro bevidst bibeholdes, indtil døden indtræffer.

Dette gælder handlinger, der krænker Allah, men der er en vigtig detalje at tilføje i det tilfælde, hvor man krænker et menneske og vil søge om tilgivelse for det.

Hvis man eksempelvis bagtaler, stjæler, snyder eller krænker et andet menneske, da skal man bede om menneskets tilgivelse, førend man kan opnå Allahs. Det er utrolig ydmygende og svært for en person, hvis ego har taget overhånd, at bede om tilgivelse fra en person, men der ligger en dyb visdom og lærdom bag denne obligatoriske handling.

For at præcisere mit svar er der ingen handling, som Allah ikke tilgiver. Men hvis synden indebærer, at man har krænket et menneske, er det obligatorisk at bede om dets tilgivelse.

Allah er Den Mest Barmhjertige, Den Tilgivende.

Venlig hilsen
Nour Tessie Jørgensen
Cand.mag. i islamiske studier

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.