Buddhismen og verdens oprindelse

"I følge buddhismen vil der komme 1.000 historiske buddhaer, mens denne verden findes", skriver Merete Boe Nielsen. Foto: Pixabay

Buddhismen giver som sådan ikke en forklaring på verdens oprindelse. Her støtter man sig op ad videnskaben, og mener i øvrigt at der har været mange universer, skriver Merete Boe Nielsen

Spørgsmål om buddhisme

Hej Merete

Hvordan forklarer buddhismen verdens oprindelse? Og hvis verden virkelig har været cyklisk for evigt, er det så ikke lidt underligt, at Siddharta som den første først blev oplyst ca. 500 f.Kr., og at hans lære så meget ligner den allerede eksisterende hinduisme? Det, jeg prøver at spørge om, er nok egentligt, om buddhismen ikke i for høj grad er en åndelig religion uden svar på mange af livets dagligdags problemstillinger og spørgsmål?

Thore Dankert

Svar fra Merete Boe Nielsen

Hej Thore

Buddhismen giver som sådan ikke en forklaring på verdens oprindelse. Her støtter man sig op ad videnskaben, og mener i øvrigt at der siden begyndelsesløs tid har været mange universer, og at der også kan være flere nu. De opstår, er der et givet stykke tid, og opløses så igen.

I følge buddhismen vil der komme 1.000 historiske buddhaer, mens denne verden findes. De vil opstå i hver deres tidsalder, hvor de bliver denne tids 'grundlægger' af buddhismen, og buddhismen vil så spredes fra dem, findes i et givet stykke tid og så forsvinde igen, indtil den næste historiske Buddha i den næste historiske tidsalder.

Vor tid historiske Buddha, Buddha Shakyamuni, der nåede erkendelsen i Bodh Gaya i Nordindien for omkring 2.500 år siden er den 4. af de 1.000 historiske buddhaer. Der har således været buddhisme lang tid før ham, og der vil også være det efter ham og efter denne tidsalder.

Det ville være meget forkert at sige, at buddhismen i for høj grad er en åndelig religion uden svar på mange af dagligdagens problemstillinger og spørgsmål. Buddhismen er meget praktisk og logik og giver faktisk mange råd til, hvordan man håndterer alle mulige forskellige sider af et dagligt liv.

Mange venlige hilsner,
Merete Boe Nielsen