Hvad betyder "mellem himmel og jord"?

Du er jo også mere end jord - ikke? Og du kan vel også have det himmelsk, spørger Hans Hauge. Foto: Foto: Eric Audras

Udtrykket betyder, at der er mere til i virkeligheden, end man skulle tro, svarer dr.phil Hans Hauge

Spørgsmål:

Hvad forstås der egentlig med udtrykket "mellem himmel og jord"? Jorden er her, men hvor er himlen?

Ja, det skal jo selvfølgelig forstås abstrakt! Men det må jo komme af noget?

Mette

Svar:

Kære Mette

Citatet kommer fra Shakespeares Hamlet. Det er Hamlet, der siger det til Horatio. Horatio er netop kommet hjem fra Tyskland og er blevet uddannet som protestantisk teolog. Han tror ikke på spøgelser og den slags, og Hamlets far har jo vist sig som spøgelse.

Så er det Hamlet siger, at der er mere mellem himmel og jord, end du tror - Horatio.

Muligvis er der tale om en konflikt mellem katolikker og protestanter. Shakespeare var katolik og måtte skjule sine budskaber i skuespillene, fordi England var protestantisk. Eller det er en konflikt mellem én, der kun tror på det, man kan måle og veje, og så én der mener, der findes noget mere end det.

"Jorden er her, men hvor er himlen?" Det er ikke abstrakt. Det er et lille digt. Den himmel, som vi kan se, er et billede på Himlen, som vi ikke kan se, men vi kan jo heller ikke se himlen. Der er sådan set blot ingenting. Og jorden er jo heller ikke her - eller der. Hvor er her?

Vi kan derfor sige: udtrykket betyder, at der er mere til i virkeligheden, end man skulle tro, eller som man kan se eller føle. Du er jo også mere end jord - ikke? Og du kan vel også have det himmelsk?

Med venlig hilsen
Hans Hauge
Lektor, dr. phil ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.