Spørg

Skal jeg som kristen tro på den eneste ene?

Gud handler igennem os og vores øjekast, følelser, tanker og ord. På den måde er det netop hans vilje, der sker, når to mennesker erklærer hinanden deres kærlighed, skriver pensioneret sognepræst Ricardt Riis. Foto: Modelfoto. Polfoto/Nima Stock

Ved Gud i forvejen, hvem vi vil møde igennem vores liv? Har Gud forudbestemt, hvem der vil være vores perfekte partner? spørger en læser. Pensioneret sognepræst Ricardt Riis svarer

Spørgsmål

Hej. Jeg er en kristen pige på 19 år. Jeg har altid troet på, at Gud har en mening med alt. Er det sandt? Og ved Gud i forvejen, hvem vi vil møde igennem vores liv? Jeg ved godt, at vi har fri vilje til at bestemme og træffe afgørende valg i vores liv. Men jeg er gift med min mand, og jeg er overbevist om, at han er min eneste ene. Kan det være muligt at Gud har forudbestemt, hvem der vil være vores perfekte partner?

Jeg håber, du kan svare på mine spørgsmål. På forhånd tak.

Venlig hilsen,
Line

Svar

Kære Line,

Ja, Gud har en mening med alt, hvad der sker os. Men det er ikke altid muligt for os at se denne mening, og vi skal heller ikke altid prøve på det. Godt nok kan det være fristende, når man møder én, der kunne blive ens ægtefælle, at spørge, om Gud måske har afgjort det for os, at denne er ”den eneste ene”. Men det spørgsmål har Gud lagt hen til os eller altså hen til vores hjerte at afgøre. Ikke sådan, at han trækker sine almagtskræfter tilbage, men sådan, at han handler igennem os og vores øjekast, følelser, tanker og ord. På den måde er det netop hans vilje, der sker, når to mennesker erklærer hinanden deres kærlighed.

Så den overbevisning, du har, at du er den eneste ene for din mand, og han den eneste ene for dig, er god nok, ja, du kan rolig føje til, at Gud har bestemt det sådan. Men han har bestemt det, ikke uden om jer og jeres kærlighedserklæring, men igennem jer og den måde, I fandt sammen på.

Derimod tror jeg, du skal passe på med udtrykket ”perfekte partner”. Det er sandt, at Gud har givet jer til hinanden, men han har ikke givet dig din mand som ”din perfekte partner” eller omvendt givet din mand dig som ”sin perfekte partner”.

Nej, ingen er på forhånd perfekt, heller ikke som partner i ægteskabet. Gud har givet os den anden som en slags opgave, ikke sådan at forstå, at vi skal tilslibe den anden, så den anden bliver, som vi ønsker det, men sådan, at vi skal prøve at trænge ind bag skallen på den anden, søge at bøje os efter den anden, hvis vi derinde bag skallen fornemmer et uudtalt ønske, prøve selv at være om ikke den perfekte partner, så dog én, der er helt sig selv i samlivet med den anden.
Lad dette være svar nok.

Venlig hilsen,
Ricardt Riis
Pensioneret sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.​​​​​​​