Spørg

Må min muslimske ven være forlover ved mit bryllup?

En forlover har ikke en funktion som sådan i gudstjenesten eller liturgien, skriver generalsekretær i Danmission Jørgen Skov Sørensen. Foto: colourbox.com

Jeg skal giftes til februar i folkekirken. Min kommende mand vil utrolig gerne have vores muslimske mand som forlover. Må han det? spørger en læser. Generalsekretær i Danmission Jørgen Skov Sørensen svarer

Spørgsmål

Jeg skal giftes til februar, og min kommende mand vil utrolig gerne have vores bedste ven som forlover. Vennen er muslim og da vi skal giftes i folkekirken er vi ikke sikre på om han kan eller må være forlover?

Venlig hilsen
Alina

Svar

Kære Alina,

Tak for dit spørgsmål og til lykke med brylluppet i februar.

Det er ikke en del af den klassiske folkekirkelige tradition at have en forlover med til sit bryllup. Men det er en skik, der i stigende grad er populær. En forlover har ikke en funktion i gudstjenesten eller liturgien – for eksempel i modsætning til faddere ved en barnedåb, som direkte tiltales af præsten og får givet opgaver. Der er derfor ikke noget kirkeligt forkert i at have en muslim med som forlover. Kirkerummet er åbent for alle.

Når det er sagt, vil jeg dog opfordre til, at I også retter jeres spørgsmål til den sognepræst, som skal vie jer for at høre hans eller hendes vurdering. Samtidigt kan det være en god idé at sætte din kommende mands forlover godt ind i, hvad der skal ske ved vielsen i kirken og måske forklare ham lidt om den kristne liturgi, der anvendes, sådan at han føler sig godt forberedt og tilpas ved at deltage i en kristen ceremoni.

Med venlig hilsen,
Jørgen Skov Sørensen
Teolog og generalsekretær i Danmission