Kan jeg nøjes med at faste 12 timer i døgnet?

Der er tradition for, at fasten om aftenen brydes ved at spise dadler og drikke mælk. Foto: IRIS

En ung mor har tidligere spurgt religion.dk's panelister, om hun under ramadanen i den danske sommerhede skal overholde fasten fra solopgang til solnedgang. Læs eller genlæs de to forskellige svar, hun fik fra imam Kassem Rachid og forfatter Aminah Tønnsen i anledning af årets ramadan

Spørgsmål

Hej brevkasse

Jeg er en kvinde på 27 og mor til to piger. Jeg plejer at faste, men synes, det er blevet meget svært, da jeg er vågen fra kl 5.30 og skal gøre mine piger klar og selv skal på arbejde. Jeg kan godt, hvis jeg tvinger mig selv. Men når klokken begynder at blive 18-19 om aftenen, så har jeg næsten ingen kræfter. Er det slet ikke muligt at gøre det ligesom i Arabien, hvor det er 12 timer?

Venlig hilsen Linda

Svar fra imam Kassem Rachid

Kære læser!

Mange tak for dit spørgsmål, som mange muslimer stiller mig.

Allah har forpligtet os til at faste fra morgengry indtil solnedgang. I Koranen står der :

"... spis og drik, indtil morgenrødens hvide tråd kan skelnes fra dens sorte tråd, og fuldend så fasten til natten (falder på)..." (Koranen, sura 2, vers 188).

Muslimske lærde har udlagt dette citat således, at man skal holde faste indtil solnedgang. Når vi har nat og dag, er det ifølge Koranen ikke muligt at spise før solnedgang.

Der findes nogle steder i verden, hvor folk ikke har dag og nat, eksempelvis på Grønland. I det tilfælde skal indbyggerne faste i lige så mange timer som i det nærmeste land.

Jeg forstår godt, hvis du bliver træt og ingen energi har om aftenen. Sådan har næsten alle, der faster, det. Jeg kan godt lide din sætning: "Jeg kan godt, hvis jeg tvinger mig selv". For vi skal netop tvinge os selv til det.

Du ved godt, at Satan vil prøve at gøre os svage, gøre vores tro mindre, så vi ikke lytter til Allah den mægtige og gør, hvad vi er forpligtet til.

Det er rigtigt nok, at vi i Danmark faster flere timer end i andre lande, men til gengæld har vi ikke den samme varme, som de har i Mellemøsten.

Man får betaling for meget modgang. Du skal bare huske på, hvor glad Allah bliver for dig og dine gode gerninger. Prøv at tænke på det evige liv og det smukke paradis, hvor man lever evigt, aldrig bliver gammel og aldrig bliver syg. Man får alt, hvad man ønsker, og mere end man drømmer om.

Når man forlader det jordiske liv som muslim, er det eneste, man ønsker, efter man har set sin plads i paradis, at komme tilbage til den, bare et minut eller et sekund, for at tilbede Allah.

Så min kære søster, hold fast og vær tålmodig. Jeg er sikker på, Allah vil hjælpe og være med dig.

Ramadan mubarak (hav en velsignet ramadan, red.)

Med venlig hilsen
Kassem Rachid
Imam

Svar fra forfatter Aminah Tønnsen

Kære spørger

”Gud pålægger ikke nogen mere, end han kan bære” (Koranen, sura 2, vers 286).

Mange muslimer har i de seneste år, hvor fastemåneden er faldet om sommeren, stillet samme spørgsmål, og meningerne herom er delte. Eksempelvis har man i forbindelse med store sportsbegivenheder i fastemåneden truffet forskellige afgørelser i forskellige klubber.

I forbindelse med ramadanen i sommeren 2010 afholdtes et møde for buschauffører i Hillerød, hvor imam Abdul Wahid Pedersen i lokalavisen Hillerødposten er citeret for blandt andet at have sagt:

”Passagerernes sikkerhed er det vigtigste (…) i egne som Danmark kan man blive nødt til selv at planlægge sin faste. Nogle år frem ligger fasten sådan, at vi skal faste 20 timer i døgnet. Nogle steder siger man, at fasten maksimalt må vare i 16 timer i døgnet. Man har også mulighed for at udskyde nogle timers faste eller faste efter Mekka-tid."

På danske sygehuse sker det, at den ene operationslæge faster, mens hans kollega vælger ikke at faste. Det er op til den enkelte at lytte til sin egen krop og tage ansvar for sit eget og sine patienters helbred og sikkerhed.

Generelt er man herhjemme tilbageholdende med at henvise til, at der faktisk findes fatwaer, der tillader en muslim at faste efter Mekka-tider, hvis tiden fra daggry til solnedgang er over 16 eller 18 timer (fasten varer her i Danmark i år cirka 19,5 timer, mens den i Mekka varer cirka 15 timer).

Der har i flere år været debat om fastetiderne i Norden, og der arbejdes på retningslinjer for bøns- og fastetider. I Islamiska Förbundet i Sverige har man blandt andet henvist til denne her fatwa.

Det er helt op til dig selv at afgøre, hvordan du bedst kan tage vare på dig selv og dine børn og samtidig passe dit arbejde i og uden for hjemmet. Lige meget hvilken ”model” du vælger, skal du huske, at du ikke skal stå til ansvar hverken over for dine naboer eller en tilfældig imam, men ene og alene over for din skaber.

Det hedder i Koranen i forbindelse med fasten:

”Den, der kun kan faste under store anstrengelser, kan i stedet bespise en fattig … men at faste er bedre for jer, om I blot vidste det” (Koranen, sura 2, vers 184) og ”Gud ønsker at gøre det let for menneskene – ikke svært” (Koranen, sura 2, vers 185).

Må Gud hjælpe dig til at træffe den beslutning, der er bedst for dig og din families ve og vel.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.