Spørg

Hvordan opstod kristendommen?

Gud gav de første kristne kraft til at forkynde, selvom de undertiden mødte megen modstand. Den kraft (Helligånden) fik de 50 dage efter påske (pinsedag), og det er derfor vi fejrer pinse, forklarer Kurt Larsen, der er ph.d. og lektor i kirkehistorie.

Kristendommen er ældre end mange regner med. Det hele begyndte med Abraham, der blev udvalgt af Gud til at være stamfar til et særligt folk, svarer ph.d. Kurt Larsen

Spørgsmål

Kære brevkasse

Vi vil gerne vide, hvordan kristendommen kunne opstå. Altså hvad dem, der levede på den tid, havde af egenskaber; de måtte virkelig havde brændt for det?

Hvordan kom man i tanke om, at kristendom skulle være en ny religion?

På forhånd tak.

Venlig hilsen
Signe og Ida

Svar

Kære Signe og Ida

Kristendommen er ældre end mange regner med! Det hele begyndte med Abraham, der blev udvalgt af Gud til at være stamfar til et særligt folk. Gennem Abrahams efterkommere skulle alle jordens folk velsignes.

Abrahams efterkommere var det jødiske folk, og Gud lovede dem, at han engang ville sende en Frelser, Messias, der skulle bringe tilgivelse og evigt liv til alle mennesker.

Det fortalte Gud nærmere om gennem profeter, der forudsagde, at Messias (på græsk: Kristus) skulle fødes i Betlehem, skulle lide og dø på en smertefuld måde, og at han skulle blive levende igen.

I år 0 blev barnet Jesus født i Betlehem. Han døde siden på et kors. Tre dage efter var graven tom, og nogle af hans disciple mødte ham igen. De troede så på, at Jesus var den lovede Messias/ Kristus.

Flere og flere jøder kom til at tro på dette, mens andre jøder afviste det. De kristne mente ikke, de havde skabt en ny religion, men at de havde oplevet virkeliggørelsen af noget, som det jødiske folk havde ventet på i mange hundrede år.

Troen på Jesus opfattede de som den sande udgave af jødedommen, men andre jøder afviste dette og fortsatte med at være jøder som før.

De jøder, der troede på, at Jesus var Kristus, begyndte på et tidspunkt at blive kaldt kristne. De gik rundt i verden og fortalte til jøder og alle andre folk, at Jesus var opstået og kunne give evigt liv. Det havde Jesus sagt, de skulle.

Når de havde mod og energi til det, skyldtes det ikke, de havde særlige egenskaber. Nej, men de havde selv mødt ham som den genopstandne. Og så gav Gud dem også kraft til at forkynde, selvom de undertiden mødte megen modstand. Den kraft (Helligånden) fik de 50 dage efter påske (pinsedag), og det er derfor vi fejrer pinse!

Så opstod der hurtigt kristne menigheder i det nuværende Israel, Syrien, Tyrkiet, men også i Grækenland og Italien og Tyskland. Og så bredte dette sig til alle egne af jorden.

Kærlig hilsen
Kurt Larsen
Ph.d. og lektor i kirkehistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.