Spørg

Kan en katolik og en protestant blive gift og begge bevare deres tro?

I den katolske kirke er ægteskabet et sakrament og har derfor en dybere betydning end i folkekirken. Foto: NIMA stock

Findes der en middelvej, når et par, som er henholdsvis katolik og protestant, ønsker at blive gift og få børn sammen, spørger en læser. Katolsk forfatter og foredragsholder Kirsten Kjærulff forklarer, hvorfor der ifølge hende ikke findes en middelvej

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvordan skal et par, som er henholdsvis katolik og protestant, forholde sig til at blive gift og få børn sammen? Hvor bliver man gift, og hvor skal børnene døbes?

Findes der en 'middelvej', eller hvad gør man? Det er trods alt kristendommen begge to. Hverken manden eller kvinden vil give sig.

Venlig hilsen
Morten Kristensen

Svar:

Kære Morten Kristensen

Nej, der er ingen mellemvej, medmindre den katolske part vil opgive sin tro.

I den katolske kirke er ægteskabet et sakramente og har derfor en dybere betydning end i folkekirken. Det er et ”mysterium”, som er et billede på Kristi forhold til Kirken. Det er uopløseligt og kræver derfor grundig forberedelse.

Den katolske sognepræst eller biskoppen skal give tilladelse til et sådant ægteskab, og præsten kan give den nødvendige ægteskabsundervisning.

For at de kirkelige myndigheder kan give lov til et blandet ægteskab, stilles tre betingelser, som er formuleret i kirkerettens canon 1125:

1) Den katolske part skal erklære, at han eller hun er parat til at fjerne farerne for at miste sin tro, og han eller hun skal love at gøre alt, der står i hans eller hendes magt, for at børnene må blive døbt og opdraget i den katolske kirke.

(Partneren behøver ikke at konvertere, men bør give udtryk for, at katolikken gerne må gå i kirke på søn- og helligdage og gøre, hvad der er muligt for at få børnene døbt og opdraget katolsk)

2) Den anden part skal i god tid informeres om den katolske parts løfter, så det er sikkert, at han eller hun er helt klar over den katolske parts løfte og forpligtelse.

3) Begge parter skal sættes ind i ægteskabets formål og essentielle egenskaber, som ingen af parterne må afvise.

I kan læse meget mere på www.vivilgiftes.katolsk.dk, men først og fremmest må I opsøge den lokale katolske sognepræst, der kan give jer videre vejledning.

Venlig hilsen
Kirsten Kjærulff
Katolsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.