Klassikere

Hvad vil det sige at være new age-tilhænger?

"I new age-miljøet kan man opsøge mange forskellige folk, som for eksempel tilbyder alternativ behandling eller selvudvikling," skriver Anders Brønsted, cand.mag. i religionshistorie Foto: photobee - Fotolia

New age er ikke en samlet enhed, men en række grupper og individer, der bruger eksisterende religioner som grobund for fokus på spiritualitet og personlig udvikling. Bliv klogere på new age her

New age er et begreb, mange taler om, men ved du egentlig, hvad det indebærer? Vi har samlet en række artikler, der gør dig klogere på new age- tilhængere her

1) Essensen af new age-begrebet 

Selvspiritualitet og terapi er afgørende og faste kendetegn ved new age. Det betyder, at new age-tilhængere har en grundlæggende tro på, at det guddommelige findes i menneskets eget indre. Det står det enkelte menneske frit for at vælge de religiøse retninger, teknikker og metoder, der bedst muligt fremmer den spirituelle udvikling. 

Med fokus på din egen spirituelle udvikling og "nå sit højere selv" kan du bruge alverdens religioner som et tag-selv-bord, hvor du finder netop dét, der passer dig!

Læs mere om, hvad begrebet dækker over her

2) Trøst og vejledning i new age

New age er ikke fast organiseret som kirker eller trossamfund, hvor man kan søge råd og vejledning hos anerkendte præster og lignende. I new age-miljøet kan man opsøge mange forskellige, der for eksempel tilbyder alternativ behandling eller selvudvikling. 

Læs mere om, hvor new age-tilhængere søger åndelig vejledning her

3) Åndelig søgen uden fastlagte dogmer 

New age-bevægelsen i alle dens mange forgreninger lægger stor vægt på den enkeltes frihed i den åndelige søgen, og på at der ikke er fastlåste dogmer, som definerer om man er "rigtig" eller "forkert".

Fælles for new age-troende er troen på at sind, psyke og krop hænger sammen på en sådan måde, at indre tilstande har en afgørende indflydelse på, om vi er syge eller raske.

Læs mere om åndelig søgen her.

4) Hvornår er man nyreligiøs? 

"Ordet nyreligiøs er værdiladet, distancerende og ikke særlig nyttigt: Det virker som om, ordet "nyreligiøs" især er en betegnelse, et label, der puttes på østligt inspirerede former for spiritualitet, men det holder heller ikke helt. Ofte er "nye" tiltag jo noget, der bygger direkte på noget ældre," forklarer Søren Hauge, der er åndelig vejleder, i et læsersvar.

Læs mere hans beskrivelse af begrebet her.

5) Minder hemmelige ordner om nyereligiøse bevægelser?

"Jeg vil ikke kalde hemmelige ordener for nyreligiøse bevægelser," skriver Ole Skjerbæk Madsen, der er missionspræst i dialogforeningen Areopagos. Men alligevel peger han på, at der kan være visse fællestræk. 

Læs mere om sammenhængen mellem nyreligiøse bevægelser og hemmelige loger her.

Foto: GODONG