Spørg

Hvad sker der, hvis jeg konverterer?

Church of Christ er en filippinsk kirke, der på væsentlige punkter afviger fra den danske folkekirke. For eksempel afviser Church of Christ treenighedstanken, som via den athanasiske trosbekendelse er én af grundpillerne i folkekirken. Foto: Marquez Bullit

Jeg er sammen med en filippiner, som er medlem af Church of Christ, og hendes familie forlanger, at jeg bliver medlem af kirken. Men hvad sker der, hvis jeg konverterer, spørger en læser. Religionssociolog Astrid Krabbe Trolle svarer

Spørgsmål:

Hej religion.dk

Jeg er sammen med en filippiner, som er medlem af Church of Christ - en ret udbredt filippinsk religion.
Før vi kan være sammen, blive gift eller få børn kræver familien, at jeg bliver medlem af deres kirke eller konverterer til deres tro. De er også kristne, men jeg har lidt svært ved at forstå, hvilke konsekvenser det har for mig som almindelig dansk kristen.

Vil jeg dermed ikke have ret til at blive gift i en dansk kirke?

Det kan være, at jeg overtænker det hele, eller om det bare er ordet konversion, som skræmmer mig.

Venlig hilsen
Emil 

Svar:

Kære Emil

Tak for spørgsmålet. Church of Christ eller Iglesia Ni Cristo, som den hedder på filippinsk, er en meget populær - men også omstridt - kirke i Filippinerne. Den er kendt for sine fantastiske kirkebygninger, der skyder op som flødefarvede marengskager overalt i landet.

Af teologiske årsager er Iglesia Ni Cristo i opposition til andre kristne kirker, da kirken mener, at Jesus er et særligt menneske, men ikke guddommelig.

Iglesia Ni Cristo er også en ret hierarkisk organisation, der forventer et stort engagement af sine medlemmer. Det betyder, at kirken har en holdning til alle dele af livet - også medlemmers politiske holdninger.

Under det filippinske præsidentvalg i 2016 fik medlemmer af kirken for eksempel besked på, hvilke to kandidater de måtte stemme på; Rodrigo Duterte eller Bongbong Marcos. Derfor var Iglesia Ni Cristo-medlemmer den eneste religiøse gruppe, der stemte ens ved valget.

Men én ting er Iglesia Ni Cristo i Filippinerne, en anden er Iglesia Ni Cristo i Danmark.

Det kan sagtens være, at den danske variant er helt anderledes end moderkirken. Her kan jeg kun opfordre dig til at spørge kirken om, hvilke forventninger de har til dig som nykonverteret og i dit videre forløb.

Er det sådan, at du bliver udelukket fra kirkens netværk, hvis du på et senere tidspunkt vælger at træde ud af kirken igen? På hvilke måder er du og din filippinske partner forpligtet til at bidrage til kirken, og er der bestemte sociale forventninger, som I skal leve op til?

I forhold til dit spørgsmål om, hvilke konsekvenser en konvertering til Iglesio Ni Cristo har for din adgang til folkekirken, så er det en lidt anden diskussion, som handler om folkekirkens holdning til dobbelt medlemskab.

Officielt tillader folkekirken ikke, at dens medlemmer også er medlemmer af andre trossamfund. I praksis kan det være svært at vide, fordi medlemskab ikke altid er officielt, og i øvrigt tror kirkens medlemmer på alt fra reinkarnation til shamanisme uden derfor at give køb på deres folkekirkemedlemskab.

Men i dit tilfælde vil en konvertering til Iglesia Ni Cristo muligvis være svær at kombinere med et folkekirkemedlemskab på grund af din nye kirkes grad af engagement. Igen afhænger det både af din lokale folkekirke og din lokale Iglesia Ni Cristo kirke.

Held og lykke med beslutningen.

Bedste hilsener
 
Astrid Krabbe Trolle 
Religionssociolog og ph.d studerende