Spørg

Kan jeg blive buddhistisk munk i Tibet?

I teorien ville man godt kunne rejse til Tibet og blive munk. Men det vil efter min mening være én af de mere besværlige måder at efterkomme en interesse for buddhismen, svarer buddhist Anders Risgaard Rasmussen. Foto: Ashwini Bhatia/AP/Ritzau Scanpix

Vil det være muligt for en dansker at rejse til Tibet for at blive buddhistisk munk, spørger en læser. Lærer og buddhistisk udøver Anders Riisgaard Rasmussen svarer

Spørgsmål:

Hej brevkasse,

Jeg er dybt interesseret i buddhismen og ville høre, om det er muligt for en dansker at flytte til Tibet og leve som buddhistisk munk?

Venlig hilsen
En læser

Svar:

Kære læser

I teorien ville man godt kunne rejse til Tibet og blive munk. Men det vil efter min mening være en af de mere besværlige måder at efterkomme en interesse for buddhismen.

For det første er tibetansk buddhisme i stor grad tilgængelig i Vesten, og bare i København findes der en god håndfuld buddhistiske centre og grupper, der repræsenterer flere forskellige grene af tibetansk buddhisme. Tibet er, så vidt jeg ved, stadig langt fra et frit land, især ikke når det kommer til religion, så omstændighederne for at praktisere buddhismen er på mange måder mere praktiske i Vesten.

For det andet behøver man ikke at være munk for at praktisere buddhismen. De fleste buddhister i Vesten er lægmandsbuddhister, det vil sige, at de lever et helt normalt liv med familie og job og praktiserer buddhismen i hverdagen. Dette kan efter min mening give lige så gode resultater, som hvis man er munk.

Hvis man er fast besluttet på at være munk, er det ligeledes muligt flere steder i Vesten. Her ved jeg, at der blandt andet er flere buddhistiske klostre i Frankrig.

Først og fremmest ville jeg dog råde dig til at tage en tur forbi et par forskellige buddhistiske centre, mærke stemningen og se hvilken gren af tibetansk buddhisme, der føles bedst. Du kan helt sikkert finde dit nærmeste center på nettet og læse mere om forskellen på de forskellige skoler indenfor tibetansk buddhisme.

Med venlig hilsen
Anders Riisgaard Rasmussen
Lærer og udøver af tibetansk buddhisme siden 2008

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.