Spørg

Er høns hellige i hinduismen?

De fleste hinduer spiser ikke æg, da æg fra en høne symbolsk ikke er anderledes en et æg fra et menneske, der kan udvikle sig til et nyt liv, forklarer Pirapaharan Navaratnam, der er hindu og radiograf.

Ifølge hinduismen er dyr ikke mindreværdige væsener, men de er manifestationer af Gud på den nedre skala af udviklingen i forhold til mennesker, svarer hindu Pirapaharan Navaratnam

Spørgsmål

Kære brevkasse

Er der nogle afsnit af hinduismen, hvor man ikke må spise æg? 

Eventuelt hvorfor? Er høns også hellige?

Venlig hilsen
Merete

Svar

Kære Merete

Høns er ikke hellige i hinduismen. Ifølge hinduismen er dyr ikke mindreværdige væsener, men de er manifestationer af Gud på den nedre skala af udviklingen i forhold til mennesker. Dyrene indeholder en gnist af det guddommelige og kan eventuelt blive menneskelige og opnå frelse ligesom os. 

Menneskeligt liv er unikt og værdifuldt, da det kommer efter mange liv, der har eksisteret i de lavere udviklingsformer. Hvis mennesket ignorerer muligheden for at opnå frelse, kan det risikere at blive genfødt i en lavere udviklingsform som for eksempel dyr igen. 

LÆS OGSÅ: Hvad må hinduer spise?


Vegetarisme anbefales indenfor hinduisme, da man lægger vægt på ahimsa (et ikke-volds princip) og den vediske Samkhya filosofi. 
 
De fleste hinduer spiser ikke æg, da æg fra en høne symbolsk ikke er anderledes en et æg fra et menneske, der kan udvikle sig til et nyt liv. Spørgsmålet om vegetarer må spise æg eller ej eksisterer stadig, og det er svært at nå frem til en konklusion. 

LÆS OGSÅ: Er den hinduistiske reinkarnation ikke egoistisk?

I den vediske Samkhya filosofi inddeler man mad i tre gunas (kvaliteter):
- Sattva (godhed)

- Raja (passion)

- Tamas (uvidenhed)

Sattva-mad øger levetiden, renser og giver styrke, godt helbred, tilfredshed og lykke. Eksempler på sattva-mad er frisk frugt og grøntsager, frisk mælk og sunde korn.


Raja-mad kan forårsage aggressivitet, forstærke ens ego og så videre, mens tamas-mad kan forårsage tunghed, sløvhed med mere. Et fertiliseret æg betragtes som tamas, mens et ikke-fertiliseret æg betragtes som raja-kvalitet.

Selvom mælk stammer fra et dyr, og man gerne må drikke det, selvom man er vegetar, så har æg en anden betydning - for selvom et ikke-fertiliseret æg i princippet ikke indeholder noget liv, så forhindrer man et liv i at opstå ved at spise ægget. 

Som menneske optager vi de kvaliteter, som maden repræsenterer. Så derfor undgår de fleste hinduer at spise æg ved helligdage, eller hvis de er vegetarer. 

Med venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam
Radiograf og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.