Spørg

Er jøder stadig jøder, hvis de konverterer til en anden religion?

Hvis en jøde konverterer til kristendommen, betragter jøder disse som værende kristne, svarer tidligere overrabbiner Bent Lexner. Foto: Colourbox

Kan man bekende sig til en anden tro end jødedommen og samtidig være jøde, spørger en læser. Tidligere overrabbiner Bent Lexner svarer

Spørgsmål:

Er man stadig jøde, hvis man konverterer til en anden religion som kristendommen? Er man så kristen jøde?

Venlig hilsen
Albert

Svar:

Kære Albert

Hvis en jøde konverterer til kristendommen, betragter jøder disse som værende kristne.

Der har været tilfælde, hvor forældre for eksempel i forbindelse med Anden Verdenskrig lod deres børn døbe, og hvor barnet senere hen ønskede at blive betragtet som jøde. I det tilfælde vil rabbinerne næsten altid tage udgangspunkt i, at personen ikke selv havde ønsket dåben, og man vil så for vedkommendes skyld foretage en let tilbagevenden til jødedommen.

Lidt anderledes forholder det sig med messianske jøder. Jeg er sikker på, at messianske jøder ikke konverterer, men mener, at Jesus er opfyldelsen af Messias. De betragter sig absolut som jøder og ikke nødvendigvis som kristne.

Med venlig hilsen
Bent Lexner
Overrabbiner fra 1996 - 2014

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.