Spørg

Har kristne opfyldt deres mål på jorden?

Opfordringen til at opfylde jorden er fra Det Gamle Testamente (Første Mosebog, kapitel 1). Den har strengt taget ikke noget specielt med kristendom at gøre (i modsætning til for eksempel befalingen om at bringe Kristus-budskabet ud til ’alle folkeslagene’), skriver professor Hans J. Lundager. Foto: Photobank - Fotolia

Hvis det var Guds bud, at mennesket skulle mangfoldiggøre sig og opfylde jorden, er kristendommen så løbet over på dato, nu hvor jorden er fyldt op, spørger en læser. Professor i religionsvidenskab Hans J. Lundager svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Når jorden er fyldt op, hvad så? Traditionelt har kristne fundamentalister bekendt sig til et skriftsted noget i retning af: ”Mangfoldiggør jer og fyld jorden op”.

Hvad så når jorden nu er fyldt op med mennesker, måske overfyldt. Hvis det var Guds bud, og man i dag må sige ”Ready, check, done!”, - er kristendommen som sådan da ”løbet over på datoen”, eller har den også et bud på, hvad man skal gøre derfra?

Venlig hilsen
Morten Lintrup

Svar:

Kære Morten Lintrup

(1) Hvis man vil vide, hvad ”kristne fundamentalister” mener, er det bedst at spørge dem selv.

(2) At jorden er overfyldt, er ikke sikkert, se for eksempel http://da.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning.

(3) Opfordringen til at opfylde jorden er fra Det Gamle Testamente (Første Mosebog, kapitel 1). Den har strengt taget ikke noget specielt med kristendom at gøre (i modsætning til for eksempel befalingen om at bringe Kristus-budskabet ud til ’alle folkeslagene’).

(4) I betragtning af at udsagnet formodentlig er fra en gang i sidste halvdel af det første årtusind før Kristi fødsel, det vil sige mere end 2000 år gammelt, har det vist sig at forudse udviklingen ganske godt.

(5) Hvad så derefter? Bibelen siger intet direkte om det. Men der er en antydning i Første Mosebog kapitel 1. Herredømmet over jorden er ikke en tilladelse til mennesker om at behandle den, som man vil (selv om nogle ganske vist har læst dette ind i den). For hvad skal de mange mennesker leve af? Ifølge denne tekst skal de leve af planter.

Har ’kristendommen’ så et bud på, hvad der skal gøres? Der findes ingen ’kristendom’, der kan bestemme noget som helst, kun kristne mennesker og sammenslutninger af dem i kirker, menigheder, foreninger og så videre. De kan for eksempel beslutte, at den opfordring til at tage vare på jorden, der også er i Første Mosebog, kan omsættes til politisk handling.

Bedste hilsen 
Hans J. Lundager 
Professor i religionsvidenskab 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.