Spørg

Hvad betyder mindesmåltidet hos Jehovas Vidner?

Ved mindesmåltidet samles hele menigheden. Oftest er det ved mindesmåltidet, at allerflest Jehovas Vidner kommer i Rigssalen, forklarer Annika Hvithamar, der er lektor i kristendomshistorie og ph.d.

Mindesmåltidet er den højtid, som Jehovas Vidner holder en gang om året for at mindes Jesu’ død, svarer lektor Annika Hvithamar

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvad er mindesmåltidet for Jehovas Vidner? 

Og hvorfor fejrer de det?

Venlig hilsen
Louise

Svar

Kære Louise

Mindesmåltidet er den højtid, som Jehovas Vidner holder en gang om året for at mindes Jesu’ død. 

Det holdes den første nisan i den jødiske kalender, hvilken falder første fuldmåne efter første forårsjævndøgn. 

Mindesmåltidet holdes på denne dato for at være i tæt overensstemmelse med, hvordan Jesu’ sidste måltid med disciplene beskrives i Det Nye Testamente.

Her finder begivenheden sted under den jødiske forårsfest Pesach (den højtid, som holdes til minde om det jødiske folks udvandring fra Egypten).

LÆS OGSÅ: Må Jehovas Vidner modtage 'syntetisk blod'?

Ved mindesmåltidet samles hele menigheden. Oftest er det ved mindesmåltidet, at allerflest Jehovas Vidner kommer i Rigssalen, tit mere end dobbelt så mange som til et almindeligt møde. 

Der holdes en tale, dedikeret til aftenens tema, hvor der fortælles om indstiftelsen. Herefter bedes en bøn først over (usyret) brød, som derefter deles rundt. Derefter over vinen, som også deles rundt. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor afvises Jehovas Vidner af de fleste kristne?

Et særtræk ved Jehovas Vidner er, at uddelingen af brød og vin kun forekommer denne ene gang om året, hvor man mindes Jesu’ sidste måltid. 

Et andet særtræk er, at det kun er en ganske lille gruppe af Jehovas Vidner, som drikker af vinen og spiser af brødet. Denne gruppe er ”de salvede”, det vil sige dem, som har ”det himmelske håb” om at være blandt de 144.000, som efter dommedag skal regere med Kristus i Himmelen (se Åb. 14, 1). 

Resten af menigheden lader brødet og vinen gå fra hånd til hånd uden at drikke eller spise af det.
 
Venlig hilsen
Annika Hvithamar
Lektor i kristendomshistorie og ph.d.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.