Spørg

Hvilke konsekvenser har det at blive gift i Egypten?

Der er mange positive ting ved kulturelt og religiøst blandede ægteskaber, men sandelig også store udfordringer og skilsmisse procenten er høj, mener Lone Skov Al Awssi, der er dabattør, katolik og gift med en muslimsk mand fra Irak.

Når du har læst om de praktiske forhold, vil du se, det er ganske let at blive gift i Egypten. Men jeg vil absolut fraråde dig at gøre det, fordi du ikke kender konsekvenserne på længere sigt, svarer debattør Lone Skov Al Awssi

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg har en egyptisk kæreste, som gerne vil giftes, da han mener, han til enhver tid kan komme til Danmark sammen med mig, som er vores store ønske lige pt. 

Jeg skriver, fordi jeg er uvidende om og nervøs for ægteskab i Egypten. Hvilke papirer skal man anskaffe, og hvad betyder det at blive gift i Egypten? 

Har dog sagt jeg gerne vil giftes i Danmark også. Men det venter vi nok med. Og starter først med at blive gift i Egypten. 

Ydermere er jeg også nervøs for at snakke med min familie om det.

Venlig hilsen
Anonym

Svar

Kære anonyme

Tak for dit spørgsmål. 

Du overvejer at blive gift med en egyptisk mand, og vielsen skal foregå i Egypten. 

De egyptiske myndigheder tillader ægteskab mellem en kristen kvinde og en muslimsk mand. Omvendt er det ikke muligt. Her vil det kræve, at den kristne mand konverterer til islam. En af grundene hertil er, at børnene juridisk tilhører manden. 

Jeg sender dig her et link til Udenrigsministeriet, så du kan se hvilke dokumenter, du skal medbringe. Se linket her.

LÆS OGSÅ: Er mit barnebarn gift eller ej, når vielsen er islamisk?

Når du har læst om de praktiske forhold, vil du se, det er ganske let at blive gift i Egypten. Men jeg vil absolut fraråde dig at gøre det, fordi du ikke kender konsekvenserne på længere sigt. Hvis du gifter dig i Egypten, så er du underlagt den familieretslige lovgivning her, og det er de regler, der gælder, hvis du senere skal skilles. 

Det kan få alvorlige konsekvenser for dig og jeres eventuelle fælles børn. I muslimske lande er der oftest to myndighedsbegreber: omsorgsmyndighed og juridisk myndighed. 

Du vil have den førstnævnte og din mand den juridiske myndighed. Du skal vide, at dansk jurisdiktion ikke gælder i Egypten, og derfor skal du insistere på, at du vil giftes i Danmark af en dansk myndighed. Altså på et dansk rådhus og det skal være den første og juridisk gældende vielse. I kan så senere foretage en privat ceremoni i din mands hjemland, så hans familie også inddrages. 

LÆS OGSÅ: Hvordan foregår en islamisk vielse?

Du skriver, du er nervøs for at tale med din familie om dit kommende ægteskab. Kender din familie din kæreste? Har du mødt hans familie? Har du selv nøje overvejet, og har du diskuteret religion, børneopdragelse og jeres fremtidige familieliv med din kæreste? 

Der er mange positive ting ved kulturelt og religiøst blandede ægteskaber, men sandelig også store udfordringer og skilsmisseprocenten er høj. Du har et stort ansvar over for de børn, som I sikkert får. Et ansvar for, at du og din mand er afklaret om mange forhold i jeres liv sammen. 

LÆS OGSÅ: Hvem må gifte sig med hvem?

Du skriver også indledningsvis, at din kæreste gerne vil giftes, fordi han så mener, at han lettere kan komme til Danmark og bo her. 

Nu kan det godt være, du har udtrykt dig lidt kontant her, men hvis det er det væsentligste motiv for ham, så har I begge virkelig behov for at overveje situationen og også grundigt undersøge lovgivning om permanent ophold i Danmark, for det er ikke altid helt så enkelt. 

Tag dig tid, lad være med at indgå et overilet ægteskab i Egypten, det kan få alvorlige konsekvenser for dig på længere sigt. 

Held og lykke. 

Venlig Hilsen 
Lone Skov Al Awssi 
Debattør, katolik og gift med en muslimsk mand fra Irak.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.