Spørg

Hvor kan jeg læse om nordisk mytologi?

Et godt sted at starte er opslagsværket ”Nordiske guder og helte” fra 2001 forfattet af Anders Bæksted og bearbejdet af Jens Peter Schjødt. Værket giver et overblik over de enkelte guder og helte samt temaer som skabelse og verdensbillede, skriver Sophie Bønding, der er ph.d.-studerende.

Ph.d.-studerende Sophie Bønding bringer en lang række titler, der kan læses, hvis man interesserer sig for nordisk mytologi

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg ved ikke, om dette er et underligt spørgsmål, eller om der er svar på, hvad jeg spørger om. 

Jeg kunne godt tænke mig at læse noget om nordisk mytologi, men ved ikke helt, hvor jeg skal starte. 

Jeg vil gerne have et "opslagsværk" hvis muligt eller bare et stort bind med alle historierne. 

Så mit spørgsmål går på; Er dette muligt og hvis ja hvor?

Venlig hilsen
Per

Svar

Kære Per

Der er faktisk en hel del bøger om nordisk mytologi og religion, der er lette at gå til og at skaffe. Her er et udpluk.

Et godt sted at starte er opslagsværket ”Nordiske guder og helte” fra 2001 forfattet af Anders Bæksted og bearbejdet af Jens Peter Schjødt. Værket giver et overblik over de enkelte guder og helte samt temaer som skabelse og verdensbillede. 

Hvert afsnit om de enkelte guder og helte indeholder referater, genfortællinger og/eller oversættelser af de myter, som fremstillingen er baseret på. 

Derudover sættes figurerne ind i konteksten af førkristen nordisk religion og behandler nogle af de problemstillinger, som forskningen står over for, når man forsøger at forstå kilderne og rekonstruere førkristen nordisk religion. Eftersom bogen er fra 2001, er den dog ikke helt opdateret i forhold til den nyeste forskning. 

LÆS OGSÅ: Kan jeg få tatoveret et tegn fra nordisk mytologi?

Værket er forsynet med en fin indledning, der behandler forskellige generelle problematikker, man bør være opmærksom på, når man beskæftiger sig med nordisk religion og mytologi. 

Et andet godt oversigtsværk er ”Norrøn religion. Myter, riter, samfund” fra 2005 af Gro Steinsland, som er mere opdateret med hensyn til forskningsdiskussioner, og behandler dem mere fyldigt. Den indeholder også nogle genfortællinger af myter og er skrevet på letforståeligt norsk.

Desuden kan nævnes ”Gyldendals Leksikon om Nordisk Mytologi” fra 2005 forfattet af Finn Stefánsson. Her er tale om et alfabetiseret opslagsværk med korte opslag om alle (eller langt de fleste) figurer, fænomener, kilder og personer, man støder på, når man beskæftiger sig med nordisk religion og mytologi.

LÆS OGSÅ: Hvad hed ørnen, der sad i toppen af Yggdrasil?

Jeg skal også nævne en ny bog fra 2014 ”Nordboernes gamle religion. Fortællinger fra edda, saga og kvad” af Carsten Lyngdrup Madsen. Den behandler en mængde figurer og temaer og er mindre orienteret imod forskningsdiskussioner.

Hvis du er interesseret i at læse en af de kildetekster, som en del af vores kendskab til myterne stammer fra (og som moderne genfortællinger af myter bygger på), er den nye danske oversættelse af ”Snorris Edda” et godt bud. 

Den udkom sidste år (2014) og er oversat af Kim Lembek og Rolf Stavnem. ”Snorris Edda” er skrevet omkring år 1220 af den islandske stormand Snorri Sturluson og indeholder en mængde mytologisk materiale med rødder i det førkristne Norden, som Snorri har systematiseret.

Rigtig god læselyst!

Med venlig hilsen
Sophie Bønding
Ph.d.-studerende

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.