Spørg

Hvor mange jøder er der i Danmark?

Der findes ikke noget entydigt svar på dit spørgsmål, da der i Danmark lever mange jøder, som ikke er registrerede som sådanne. Så hvis du har fundet forskellige svar, er det ikke så sært, skriver Hanna Skop, der er cand.pæd.psyk. Foto: Andrey Tovstyzhenko - Fotolia

Jeg har forsøgt at finde ud af, hvor mange jøder, der er i Danmark i dag, men jeg får ikke noget entydigt svar. Kan I hjælpe mig, spørger en læser. Jøde og cand.pæd.psyk. Hanna Skop svarer

Spørgsmål:

Hej
 
Jeg skal til eksamen i KLM (Kristendomskundskab, Livsoplysning og Medborgerskab, red.) i morgen og dermed også i jødedommen.

Jeg har ledt efter hvor mange jøder, der er i Danmark i dag? Min bog og andre kilder giver forskellige svar. Måske I kan hjælpe?

På forhånd tak
Venlig hilsen
Sussi Pinholt 

Svar:

Kære Sussi!

Du har spurgt om noget, som burde være simpelt at svare på, hvad det imidlertid ikke er.
 
Der findes ikke noget entydigt svar på dit spørgsmål, da der i Danmark lever mange jøder, som ikke er registrerede som sådanne. Så hvis du har fundet forskellige svar, er det ikke så sært.

Læs også: Jødedom i Danmark

Vi har et tal for medlemmer af Det Jødiske Samfund i Danmark, hvilket drejer som om små to tusinde betalende medlemmer af trossamfundet. Til dette tal skal lægges deres børn, som heller ikke er registrerede, da dette tal jo ændres hele tiden.
 
Men der findes mange jøder i Danmark uden for trossamfundet. Disse har vi ifølge sagens natur ikke svar på.

Det drejer sig om mange af israelsk oprindelse, som i forbindelse med parforhold er flyttet til Danmark, en del af polsk herkomst, som kom hertil omkring 1970, og en del andre som ikke føler noget tilhørsforhold til det at være jøde, ihvertfald ikke så meget, at de gider betale for tilhørsforholdet.

Håber du kan bruge mit svar til noget.

Mange hilsner og held og lykke i morgen
Hanna Skop
Jøde og cand.pæd.psyk. 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.