Spørg

Hvordan bliver man vejledt i new age og shamanisme?

New age er ikke fast organiseret som kirker eller trossamfund, hvor man kan søge råd og vejledning hos anerkendte præster og lignende, skriver Anders Brønsted, cand.mag. i religionshistorie Foto: Photocreo Bednarek - Fotolia

Kristne går i kirke, når de skal have vejledning, men hvad gør de, der dyrker new age og shamanisme, spørger en læser. Religionshistoriker Anders Brønsted svarer på spørgsmålet

Spørgsmål:

Kære Brevkasse

Kristne går i kirke for vejledning. Hvad gør de, der dyrker for eksempel New-age og Shamanisme?
 
Hilsen Carsten Birkenø

Svar:

Hej Carsten
 
I new age-kredse vil man finde det samme behov for at søge vejledning som i alle andre religioner. Forskellen er blot, at det er mere komplekst, eller åbent om man vil, hvor man skal søge vejledningen henne, hvori vejledningen består, og hvor vejledningen kommer fra metafysisk set.

New age er ikke fast organiseret som kirker eller trossamfund, hvor man kan søge råd og vejledning hos anerkendte præster og lignende. I new age-miljøet kan man opsøge mange forskellige folk, som for eksempel tilbyder alternativ behandling eller selvudvikling. Det kan være healere, clairvoyante, astrologer med flere, som mener at kunne hjælpe og vejlede på baggrund af en spirituel indsigt i menneskets og verdens indretning eller ved at skabe kontakt til åndelige vejledere, engle, oplyste mestre eller menneskets egen indre guddommelige kerne, sjælen.

Eller ved at stille teknikker (meditation og meget andet) til rådighed – enten gennem litteratur eller konsultationer – som giver folk en mulighed for at søge svar på egen hånd. Inden for shamanismen (som i vestlige new age-kredse finder inspiration i Asien eller Amerika) vil det være shamanen, som gennem særlige ritualer og teknikker opnår trance og i denne tilstand kan formidle vejledning fra åndernes verden.

Til sammenligning vil det i kirken være Guds ord, som for en kristen skal findes og fortolkes i bibelen, og Gud/Kristus/Helligånden, som man søger vejledning fra gennem bøn eller præsten, som formidler.

Venlig hilsen 
Anders Brønsted
Cand.mag. i religionshistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.