Spørg

Er det tilladt at designe sine egne børn i islam?

Børn anses for en velsignelse og et formål med livet. Et langt stykke kan man derfor regne med et positivt syn på for eksempel genteknologi. Problemerne opstår, hvis mennesket vil sætte sig i skaberens sted, i Guds sted, skriver lektor Kate Østergaard. Foto: 3dmentat - Fotolia

Hvad er islams syn på mulighederne for at designe sine egne børn, spørger en pige. Religionsforsker Kate Østergaard svarer, at mennesket er naturens forvalter, men at man ikke må sætte sig i Guds sted

Spørgsmål:

Hej Kate Østergaard,

Mit navn er Freja og jeg går i 9. klasse. I uge 5 har vi her på skolen vores projektuge, med overemnet 'form fremtiden', hvor min gruppe og jeg har valgt overemnet 'designerbørn'.

Jeg kan forstå, du er religionsforsker i islam, så jeg tænkte, du kunne knytte et par ord til hvad islams, og dit, syn er på det, at kunne designe sine egne børn. 
 
Mange hilsner
Freja 

Svar:

Hej Freja,
 
Tak for din mail om islams syn på designerbørn. Det er et spændende emne, men der er nok ikke noget entydigt svar. Koranen og andre hellige skrifter indenfor islam er fra en anden tid, og udtaler sig derfor ikke om den nye teknologi, der kan skabe såkaldte designerbørn. 

Læs også: Genteknologi skal være til gavn

Mennesket er naturens forvalter, og der har generelt været et positivt syn på videnskab, og særligt studier af naturen i muslimske kulturer. Man må gerne forbedre menneskers forhold, og fremfor alt kan alle andre regler tilsidesættes for at redde liv. Livet anses for en gave, og det er for eksempel forbudt at begå selvmord.

Børn anses for en velsignelse og et formål med livet. Et langt stykke kan man derfor regne med et positivt syn på for eksempel genteknologi. Problemerne opstår, hvis mennesket vil sætte sig i skaberens sted, i Guds sted. Det er en central pointe inden for teologien, at det kun er Gud, der må og kan skabe liv. Man må altså ikke på den måde blande sig i Guds skaberværk, og derfor kan der også i nogle kredse være modstand mod for eksempelvis abort og prævention.

Læs også: Svar på genteknologi og menneskeværd

En logisk følge ville derfor være, at det vil være problematisk, hvis man direkte skaber kunstige børn, manipulerer med deres køn eller lignende. 

 Hvis du har brug for yderligere svar, er du velkommen til at skrive tilbage.
 
Bedste hilsner
Kate Østergaard
Ekstern lektor i Religionsvidenskab på Københavns Universitet 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.