Spørg

Hvorfor fejrer kristne jul, når den er af hedensk oprindelse?

Julen er ikke (længere) en hedensk fest, selvom man da sagtens kan påvise, at den rummer en masse traditioner, som ikke er specielt kristelige, og selvom den også holdes af millioner af mennesker, som ikke er kristne, skriver Niels Henrik Arendt, der er sognepræst.

Hvorfor bliver man ved med at fejre julen, når alle oplyste og kirkerne ved, at den er af hedensk oprindelse, spørger en læser. Sognepræst Niels Henrik Arendt svarer på spørgsmålet

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Når nu alle oplyste mennesker inklusiv kirkerne ved, at julen er af hedensk oprindelse, hvorfor bliver man så ved med at fejre den. Det gør den jo ikke mindre hedensk?

Venlig hilsen
Bent

Svar:
 

Kære Bent

Det er ikke helt korrekt at sige, at julen er af hedensk oprindelse. Det Nye Testamente angiver ikke nogen dato eller årstid for Jesu fødsel. 

Da man begyndte at fejre jul som en fest for Jesu fødsel i 3.- 4. århundrede, kom den til at ligge samtidig med en hedensk solhvervsfest, som blev holdt blandt andet i det romerske rige i førkristen tid, men placeringen kan hænge sammen med, at den tidlige kristne forfatter Irenæus havde fastslået Jesu undfangelse til den 25. marts (beregnet ud fra påsken) og dermed fødslen 9 måneder senere. 

Læs også: Hvorfor starter tidsregningen ved Jesu fødsel - og ikke hans død?

Når man lagde fødselsfesten samtidig med solhvervsfesten, kan det dog også hænge sammen med, at kristne forfattere identificerede Jesus med den ”retfærdighedens sol”, som omtales i Malakias’ Bog kapitel 4 vers 2. På den måde blev der et indholdsmæssigt sammenfald mellem festen for lysets tilbagekomst og festen for Jesu fødsel.

Det er så forklaringen på, at vi fortsat fejrer den: solhvervsfesten blev så at sige ”døbt” og fik et kristent indhold, som giver dyb mening. 

Læs også: Hvorfra kommer navnet jul?

Når du siger, at kirkernes fejring af julen ikke gør den mindre hedensk”, vil jeg svare: jo, det er lige netop det, den gør.

Julen er ikke (længere) en hedensk fest, selvom man da sagtens kan påvise, at den rummer en masse traditioner, som ikke er specielt kristelige, og selvom den også holdes af millioner af mennesker, som ikke er kristne. Julen er en fest for Kristi fødsel, dermed er den lige så kristen som påske og pinse. 

Man kan sagtens påvise, at der er holdt forårs- eller nytårsfester i førkristen tid på det tidspunkt, hvor vi nu holder påske (og nogle af vores påsketraditioner er også mere forårstraditioner end kirkelige skikke). Men også påsken er selvsagt en kristen fest.

Derfor!

Mange hilsner
Niels Henrik Arendt
Sognepræst

Dette brevkassesvar blev indleveret inden Niels Henrik Arendt gik bort i sensommeren og er udgivet posthumt. 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.