Spørg

Hvem er ifølge jøder skyld i det onde?

Et vigtigt udgangspunkt for at forstå ondskab ligger i det tema, der hedder menneskets frie vilje. Desværre er det sådan, at den frie vilje også kan slippe ondskab løs, forklarer Bent Lexner, der er tidligere overrabbiner.

Ingen gruppe kan gøres ansvarlig for menneskers brug af den fri vilje til at gøre ondt, svarer tidligere overrabbiner Bent Lexner

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg vil gerne vide, hvad jøderne, som tilhørte synagogen, som blev beskudt i februar, har af holdning til det onde? 

Hvem er skyld i det onde? Både i forbindelse med terrorangrebet og generelt. 

I forhold til muslimernes og jødernes historie, hvad betød dette angreb? 

Glæder mig til at høre mere.

Venlig hilsen
Sia

Svar

Kære Sia

Et vigtigt udgangspunkt for at forstå ondskab ligger i det tema, der hedder menneskets frie vilje. Desværre er det sådan, at den frie vilje også kan slippe ondskab løs. Det var dette, der skete den 14. februar.

Det er ikke min opfattelse, at vi kan eller skal beskylde muslimerne for denne ondskab. Ingen gruppe kan gøres ansvarlig for menneskers brug af den fri vilje til at gøre ondt. 

LÆS OGSÅ: Hvad betyder holocaust?

Desværre må vi konstatere, at der findes ekstreme miljøer også i vort land. De findes både på venstrefløjen og på højrefløjen. Det så vi jo blandt andet ved Anders Behring Breivik i Norge.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder "tora" - og hvorfor må man ikke røre den?

Det jødiske samfund vil gøre alt for, at der ikke skal lægges had til muslimer, og vi opfordrer netop dette miljø til at arbejde for, at rabiate holdninger ikke skal få lov til at ødelægge vort land.

Mange hilsener
Bent Lexner 
Tidligere overrabbiner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.