Spørg

Kan jeg være ateist og samtidig tro på ånder?

Den videnskabelige metode er en af menneskehedens mest værdifulde idéer, da det er den bedste - ja, den eneste - metode vi har til at blive klogere på verden omkring os, skriver Stinus Lindgreen, der er tidligere formand for Ateistisk Selskab

I princippet kan det godt forenes, fordi ateisme i sig selv kun handler om fraværet af en tro på guder. I praksis vil jeg dog mene, at det ikke giver meget mening, svarer tidligere formand Stinus Lindgreen

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg er blevet meget interesseret i at blive ateist. Jeg har dog en meget stærk tro på åndeverdenen. 

Kan en ateist tro på ånder? Altså livet efter døden? 

Hvordan konvertere man i grunden til ateismen, og gør man det overhovedet? 

Er det en accepteret trosretning, eller kan man være i fare ved at offentliggøre sin ateistiske tro?

Venlig hilsen
Zenia

Svar

Kære Zenia

Tak for dit spørgsmål. Du skriver, du er blevet meget interesseret i ateisme, men at du også har en stærk tro på ånder, og du vil også vide, hvordan man konverterer til ateisme, om det er en anerkendt trosretning, og om det kan være farligt at “springe ud” som ateist.

For det første er det på sin plads at slå fast, hvad ateisme er: nemlig fraværet af tro på guder. Det er ikke en tro, men et livssyn bygget på fraværet af beviser for religiøse myter. 

Det er ikke en religion, og det er derfor heller ikke en anerkendt trosretning, hvilket heller ikke ville give mening. Man konverterer derfor heller ikke til ateisme. Det er bare noget, man er. Der er ingen riter, ingen præster og intet trossamfund, man skal være medlem af.

LÆS OGSÅ: Hvad er den nye ateisme?

Om det kan være farligt at springe ud som ateist, afhænger fuldstændigt af ens omgangskreds. I Danmark er det med få undtagelser helt sikkert at sige, man er ateist. I andre lande er det forbundet med stor fare. 

Hvis man kommer fra en stærkt religiøs baggrund – for eksempel Jehovas Vidner - kan man risikere at blive isoleret fra venner og familie, men generelt er det ikke noget, som særligt mange vil reagere på. 

I min tid som formand for Ateistisk Selskab, og derfor ret synlig ateist, har jeg kun modtaget ganske få ubehagelige henvendelser og kun en enkelt, der kunne tolkes som en trussel.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der ifølge kristendommen, når vi dør?

Men du skriver også, du tror meget stærkt på ånder og et liv efter døden, og du spørger, om det kan forenes med at være ateist. I princippet kan det godt forenes, fordi ateisme i sig selv kun handler om fraværet af en tro på guder. I praksis vil jeg dog mene, det ikke giver meget mening. Lad mig forsøge at forklare hvorfor.

Jeg kender jo ikke dig og de overvejelser, der har gjort, at du nu vil kalde dig ateist. I mit eget tilfælde følger min ateisme ganske naturligt af min generelle tilgang til verden. Jeg har altid været kritisk tænkende og haft skeptisk tilgang til verden. 

Selv før jeg begyndte at bevæge mig ned af forskervejen, har jeg været fascineret af videnskaben. Den videnskabelige metode er en af menneskehedens mest værdifulde idéer, da det er den bedste - ja, den eneste - metode vi har til at blive klogere på verden omkring os. 

Det er den videnskabelige metode, der gør, vi for eksempel ved, at jorden er cirka 4.5 milliarder år gammel, at jorden ikke er centrum i universet, at mennesket og alt andet liv er forbundet via evolution og meget mere. Med den videnskabelige metode har vi kunnet forkaste de dårlige “forklaringer”, som tidligere tiders religion havde fundet på. I dag ved vi bedre.

LÆS OGSÅ: Hvordan forenes tro og videnskab?

For mig følger ateisme ganske naturligt af disse observationer. Der er intet behov for at opfinde guder eller andet hokuspokus for at forklare verden omkring os. 

De samme overvejelser gør, at jeg ikke tror på ånder eller liv efter døden. Der er intet belæg for det, og som videnskabeligt tænkende ateist må jeg derfor forkaste disse dårlige ideer. De er i strid med virkeligheden.


Jeg vil råde dig til at overveje følgende grundigt: Hvorfor er du ateist? Hvad er dine argumenter for ikke at tro på guder? Hvordan adskiller troen på guder sig fra troen på ånder og liv efter døden? Hvorfor tror du på det ene og ikke det andet? 

Hvis du tænker objektivt og kritisk over dette, burde du nå frem til samme erkendelse i begge tilfælde: det er alt sammen fantasi.


Med venlig hilsen 
Stinus Lindgren
Tidligere formand for Ateistisk Selskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.