Spørg

Kan en kristen og en muslim blive viet?

"Bogens folk" kan gifte sig med hinanden. Det dækker over mennesker fra de tre store religioner jødedom, kristendom og islam, forklarer Lone Skov Al Awassi, der er kristen og gift med en muslimsk mand.

Du har fået at vide, at jeres ægteskab ikke vil være religiøst acceptabelt, fordi du er kristen, og din mand er muslim. Sådan noget vrøvl har jeg selv hørt utallige gange, svarer Lone Skov Al Awassi, der er kristen og gift med en egyptisk mand

Spørgsmål

Kære brevkasse

Min kæreste og jeg skal giftes til sommer, og det lyder jo uproblematisk, men det er det ikke. Jeg bekender mig til kristendommen, og han tilislam.

Selvom mange siger, at vores ægteskab ikke ville være religiøst acceptabelt, mener vi, det er fuldstændig forkert sagt! Vi vil vies af en imam først og dernæst i en kirke.

Hvordan finder man så lige en imam, der vil vie en muslimsk mand og en kristen kvinde, når det ifølge religionen ikke er et gyldigt ægteskab? Og er det overhovedet muligt at finde en imam, der vil det.

Venlig hilsen
Anonym

Svar

Kære Anonyme

Tak for dit spørgsmål og tillykke med det forestående bryllup.

Du skriver, at mange siger, at jeres ægteskab ikke vil være religiøst acceptabelt, fordi du er kristen, og din mand er muslim. Sådan noget vrøvl har jeg selv hørt utallige gange, og jeg bliver ganske vred over den ignorance, som hersker blandt alt for mange.

Jeg ved ikke, hvor de mennesker får deres oplysninger fra, men det er ikke fra Koranen eller særligt intelligente imamer. Det er et krav, at manden er shia- eller sunni-muslim, og at kvinden kan være shia- eller sunni-muslim eller fra "Bogens folk".

Og hvad er det så for en "Bog", og hvad er "Bogens folk"? Der er tale om Bibelen, og altså de mennesker som tror på den og variationer over den. Det vil sige, alle de mennesker, som tilhører de tre store religioner jødedom, kristendom og islam.

Derfor er der intet problem for dig og din kommende mand. Jeres ægteskab bliver fuldstændigt lige så acceptabelt og gyldigt som alle andres ægteskaber.

Med hensyn til selve vielsen så har en vielse af en imam ingen juridisk gyldighed, og I skal derfor også vies borgerligt på rådhuset. Det er meget vigtigt. Den eneste moske jeg kan henvise til, er Imam Ali moskéen på Vibevej i København, men der er flere andre så undersøg, hvad der findes i jeres område.

Afslutningsvis vil jeg rose dig, fordi du har valgt ikke at konvertere til islam, men holder fast i din kristne baggrund. Alt for mange danske kvinder konverterer hovedkuls, når de finder en muslimsk mand uden at have nogen religiøs overbevisning for islam. Det leder efter min erfaring ofte til store problemer, så jeg er meget glad for din beslutning.

Held og lykke.

Venlig Hilsen
Lone Skov Al Awssi
Kristen og gift med en egyptisk mand

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.