Spørg

Kan man være buddhist og hinduist på samme tid?

Ser du på spørgsmålet fra et internt perspektiv, så vil du på den ene side møde hinduer, der understreger, at du kun kan være hindu, hvis du fødes som hindu, mens andre hinduer vil sige, at du er hindu, hvis du føler dig som hindu, skriver lektor Marianne Qvortrup Fibiger. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Kan man bekende sig til både buddhismen og hinduismen på én og samme tid, spørger en læser. Lektor i religionsvidenskab Marianne Qvortrup Fibiger svarer

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg er en pige på 14 år, der er rigtigt interesseret i både buddhismen og hinduismen. Jeg vil meget gerne vide, om man kan være både buddhist og hinduist på samme tid?

Kærlig hilsen
Liva

Svar

Kære Liva

Du spørger, om man både kan være hindu og buddhist på en og samme gang, og mit svar vil være noget tvetydigt. Det kommer nemlig an på, hvilken synsvinkel du har, og hvem du spørger.

Hvis du ser religionshistorisk på det, så er der rigtigt mange slægtskaber. Begge religioner er meget inspireret af den vediske tradition, som er den tradition, der lå før en opsplitning af de indiske religioner, som udover hinduisme og buddhisme også tæller jainisme og den langt yngre sikhisme.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at begge traditioner opererer med et begreb som samsara (genfødslernes kredsløb), at målet er at frigøre sig fra genfødslernes kredsløb, og de har også begge karma og yoga og meditation som praksisformer.

Der, hvor de adskiller sig, er, at den historiske Buddha var kritisk overfor blandt andet det hinduistiske kastesystem, ligesom han lagde større vægt på livet som dukkha (lidelse).

Ser du på det ud fra et internt perspektiv, så vil du på den ene side møde hinduer, som understreger, at du kun kan være hindu, hvis du fødes som hindu, mens andre hinduer vil sige, at hvis du føler, at du er hindu, så er du hindu.

For eksempel kan man møde sådanne synspunkter fra nulevende hinduguruer som "Hugging Amma", som siger, at religion ingen grænser har, men at det er kærlighed.

Tilsvarende vil nogle buddhister sige, at du kun kan være buddhist, hvis du er født som buddhist, eller lader dig konvertere til buddhismen, mens andre vil hævde, at man gerne må kalde sig buddhist, hvis man ser det som sin primære inspirationskilde. Et sådant synspunkt vil du kunne finde hos eksempelvis Dalai Lama.

Så mit svar til dig er desværre ikke entydigt, men det skyldes nok også, at østlige religioner - ikke mindst hinduisme - er meget svære at indfange i nogle for os kendte kategorier, hvilket gør dem meget fleksible.

De bedste hilsner
Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor og ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.