Spørg

Kommer jeg i helvede, når jeg har grimme tanker om mine forældre og kommende kone?

Man er som muslim ikke ansvarlig for sine tanker, heriblandt waswasa, skriver imam Naveed Baig. Foto: Marina P. - Fotolia

Jeg er meget bange for at komme i helvede, hvis jeg gifter mig med den pige, jeg er interesseret i, fordi jeg har haft grimme tanker både om hende og mine forældre. Kommer jeg i helvede for det, spørger en læser. Imam Naveed Baig svarer

Spørgsmål:

Hej brevkasse

Jeg er en unge fyr på 30 år. Jeg er religiøs. Jeg har en del psykiske problemer. Jeg har også waswasa (en slags tvangstanker, red.).

Jeg har tænkt mig til at blive gift. Jeg er interesseret i en pige, jeg vil gifte mig med. Mine forældre vil også have, at jeg gifter mig med den pige.

Jeg har haft grimme tanker både om pigen og mine forældre, og tankerne er seksuelle, blasfemi og shirk.

Jeg er blevet i tvivl om, hvorvidt jeg kan gifte mig med pigen. Jeg er meget bange for at komme i helvede for evigt efter døden, hvis jeg gifter mig med den pige, fordi jeg har haft grimme tanker både om hende og mine forældre.

Jeg ved godt, at det ikke er synd at have grimme tanker. Men mine tanker er lidt blandede med bevægelse af kroppen, derfor er jeg i tvivl om, om jeg er usyndig. Jeg håber, du forstår, hvad jeg mener.

Jeg håber, du hjælper mig med mit problem.

1. Udover sværing hvad kan forhindre en muslim i at blive gift med en pige?
2. Kan jeg gifte mig med pigen?
3. Må jeg snakke med mine forældre om de tanker og få tilgivelse?
4. Hvis en muslim har sagt ind i sit hoved eller hjerte grimme tanker, for eksempel seksuelt og shirk, både om en pige, som han vil giftes med, og om sine forældre, og tankerne er lidt blandet med bevægelse af kroppen, kan han blive gift med den pige? Og skal han også søge tilgivelse hos sin forældre?

Med venlig hilsen
Mohammad

Svar:

Kære Mohammad

Salaam alaykum.

Du skriver, at du har psykiske problemer og kæmper med waswasa. Rigtig god bedring til dig, insha Allah.

For at blive gift skal man kunne økonomisk forsørge sin kone (kost, logi og andre udgifter som uddannelse af børn osv.) og beskytte hende. Udover det har kvinden en del rettigheder, såsom at blive behandlet med respekt og omsorg, få sin følelsesmæssige (kærlighed) og seksuelle behov dækket.

Du spørger, om du kan blive gift med hende. Det ved jeg ikke. Det jeg ved er, at ægteskab er en stor forpligtelse og et stort ansvar at tage på sig. Det skal gennemtænkes, og der skal være en følelsesmæssig forbindelse til partneren. I skal også have afklaret jeres værdier og visioner for jeres fælles fremtid sammen.

Man kan altid få tilgivelse fra Allah. Man er som muslim ikke ansvarlig for sine tanker heriblandt waswasa. Hvis du har brug for at søge tilgivelse i forhold til dine tanker imod din familie og kommende kone, så kan man godt snakke med dem om det.

Man kan godt blive gift med en kvinde, som man har haft dårlige og skændige tanker om. Som sagt kan mennesker normalt ikke styre deres tanker. Hvis du har wasaawis (flertal for waswasa), og det plager dig, så kan du søge hjælp i dit netværk, læse Koranen og søge godt selskab af andre troende.

Det hjælper at snakke med andre, der forstår din situation, og hvis du får tvangstanker, så det bliver en sygelig tilstand, så skal du søge professionel hjælp fra for eksempel psykiatrien.

Allah er vores støtte og hjælper. Må Allah gøre det let for dig. Ameen.

Hilsen
Naveed Baig
Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.