Spørg

Må hinduer spise kød?

Hinduer mener, at når man slår et dyr ihjel, så gennemlever det en smerte, som lagres som negativ energi i dets celler, og denne negative energi optager vi, når vi spiser kødet, forklarer hindu Pirapaharan Navaratnam. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Hvilke konsekvenser får det for hinduer, hvis de spiser kød, spørger en læser. Hindu Pirapaharan Navaratnam svarer

Spørgsmål

Hejsa brevkasse

I skolen er vi i gang med at lave en fremlæggelse om hinduismen.

Vi har fundet ud af, at de fleste hinduister ikke spiser kød. Så jeg ville bare høre, om der er nogen konsekvenser ved at spise kød i hinduismen?

Venlig hilsen
Magnus L.

Svar

Kære Magnus

Det er ikke helt korrekt, at de fleste hinduer ikke spiser kød. Der er faktisk en del, der spiser kød. Det er oftest kun præsterne, der ikke spiser kød, æg og fisk. Nogle hinduer spiser ikke oksekød, men det er nærmere kulturbetinget.

Generelt i hinduismen anbefales det, at hinduer ikke spiser kød, eftersom de skal følge princippet om ikke at slå ihjel og den hinduistiske tankegang "Vasudeva Kutumbakam" (hele verden er én familie). Desuden mener vi, at når man slår et dyr ihjel, så gennemlever det en smerte, som lagres som negativ energi i dets celler, og denne negative energi optager vi, når vi spiser kødet - og det påvirker vores helbred.

Men overordnet set kan man sige, at konsekvensen er, at det påvirker ens karma. Vi er selv herre over, hvordan vi påvirker vores karma, og dermed hvordan vores næste liv bliver.

Venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam
Radiograf og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.