Spørg

Er gudforældre en protestantisk eller katolsk tradition?

En læser spørger, hvor traditionen om gudforældre kommer fra. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

En læser vil vide, om gudforældre kommer fra den protestantiske- eller katolske kirke. Lektor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet i Århus Kurt E. Larsen svarer, at gudforældre er det samme som faddere, som er krævet ved en barnedåb i kirken

Spørgsmål
Kære Religion.dk
Jeg har netop haft fornøjelsen af at få min søn døbt.
I forbindelse med dåben var der et andet forældrepar, som også fik en datter døbt. Udover faddere, havde de også en gudmor.
Mit spørgsmål er nu, om gudforældre findes i den protestantiske kirke, eller om det er noget, som kommer fra den katolske kirke? Og hvis ja, om gudforældre har en officiel plads i den protestantiske kirke, eller om det blot er en kulturel ting, som visse præster tillader?

På forhånd tusind tak for jeres hjælp.

Med venlig hilsen

Jakob

Svar
Kære Jakob

I folkekirken kræves det, at der ved barnedåb er 2-5 faddere til barnet. Den, der bærer barnet til dåben, kan være én af forældrene eller en af fadderne. Undertiden kaldes en kvinde, der bærer en andens barn til dåben, for en gudmor, men deri ligger ikke andet end, at hun er fadder, en kvindelig fadder. Det samme kan vel også forekomme, så den mand, der bærer en andens barn til dåben, bliver kaldt ’gudfar’. For nogle er ’gudmor’ og ’gudfar’ bare et andet navn for det officielle navn: Fadder.

En fadder (mand eller kvinde) har to opgaver ved dåben. For det første at være vidne om handlingens gennemførelse samt at sørge for barnets kristne opdragelse, hvis forældrene dør, og muligheden i øvrigt er til stede. Sidstnævnte har karakter af en moralsk henstilling, ikke noget der indebærer juridiske rettigheder eller pligter.

Der ligger heller ikke andre forpligtelser i at være ’fadder’, ’gudmor’ eller ’gudfar’ end dette. Derfor kan nogle godt føle en særlig forpligtelse over for- og en særlig tilknytning til det barn, som de sagde ja til at være ’fadder’, ’gudmor’ eller ’gudfar’ for.

Med venlig hilsen
Kurt E. Larsen
Professor, tidl. sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.