Spørg

Er min mand og jeg stadig islamisk gift?

En læser og faren til hendes børn er gået fra hinanden, men hun er i tvivl om, hvorvidt de stadig er viet i islamisk forstand. Foto: Amit Dave/Reuters/Ritzau Scanpix

En læser er i tvivl om, hvorvidt hun stadig er islamisk gift med faren til sine børn. Forfatter og muslim Aminah Tønnsen svarer

Spørgsmål
Asalamu alaykum

Til rette vedkommende

Jeg har et spørgsmål vedrørende mit ægteskab.

Jeg blev gift i 2012. Jeg fik mit førstefødte pige i 2015, hvorefter det ikke gik så godt mellem mig og min mand. Kort tid efter blev jeg gravid igen og fødte min datter nummer 2 i 2017. Og efterfølgende prøvet at få det til at fungere. Men intet har hjulpet.

Manden har en dreng på i dag 19 år fra et tidligere ægteskab. Jeg har følt, at selvom jeg har passet ham, siden han var 12 år, så har jeg intet respekt fået eller er blevet accepteret som ‘mor’.

Vi er gået fra hinanden nu, og han har kun sagt talaq 2 gange og efterfølgende intet. Han kommer stadigvæk og ser sine børn i mit hjem, og jeg lader ham selvfølgelig se dem, da det kun er sundt for børnene jo, men jeg er velvidende om, at vi aldrig kommer til at flytte sammen igen. Vi har ikke været sammen som ægtefæller på den måde længe. Og mit spørgsmål lyder så, om jeg stadig er gift?

Det er slut, faren til børnene bor selv hjemme ved sin far (da hans forældre også er skilt), så jeg tænker, at det også er en af grundene til, at jeg ikke er gået rettens vej - for ellers ville mine piger bare blive ‘kastet’ rundt først det ene sted og det andet og det tredje. De kender ikke hans familie, og han har aldrig taget dem med sig hjem. Han har ingen ansvar andet end babysitte børnene, men jeg er hjemme og lege med dem. Når det passer ham og hans job, så ringer han og kommer forbi. Jeg ved, at det er meget svært for mig at passe de små på 2- og 3 år, men jeg vil hellere ofre mig for mine børn, så de har det så godt som muligt. Men er jeg stadigvæk i hans niqah? Han siger selv, at vi er skilt- fair nok. Men er vi? Og hvor lang tid skal man ikke have været ‘sammen’ som ægtefæller, før det er brudt?

Vil gerne lige understrege, at det ikke bliver os to i fremtiden, da manden bevidst har taget beslutningen for længe siden. Og vi har ikke boet under samme tag siden maj 2018.
Jeg håber at høre fra jer snarest.

Wa alaykum asalaam
Hilsen M.

Svar
Kære M.

Jeg forstår på din henvendelse, at du og din mand kun er "islamisk" viet, og så bliver det ikke nemt.

En niqah-vielse har ingen som helst juridisk gyldighed hverken her i Danmark eller i de muslimske lande. I ethvert retssamfund skal både ægteskab og skilsmisse registreres hos de offentlige/civile myndigheder. Din nuværende situation er uholdbar, og det vil være i alles interesse at få dokumenteret en afslutning på jeres forhold, så I hver især kan komme videre med jeres liv.

I henhold til traditionel islamisk retsvidenskab (fiqh) skal din mand udtale tre talaq'er, for at I er skilt, og det bedste ville naturligvis være, om du kunne få ham overtalt til at færdiggøre skilsmissen og få udfærdiget et dokument derpå.

På den anden side er der i traditionel fiqh en regel om, at et ægteskab er ophævet, hvis ægtefællerne af en eller anden årsag ikke har levet som mand og kone i en længere periode. Hvis din mand har meddelt myndighederne, at han er fraflyttet jeres fælles adresse, må du kunne skaffe en attest med dato for hans fraflytning. Det kan være en hjælp, hvis du står alene med ønsket om dokumenteret skilsmisse.

Jeg vil foreslå dig at kontakte Sherin Khankan i Mariam Moskeen i København. Jeg ved, at hun har løst et par svære skilsmisse-konflikter i samarbejde med Sharia-rådet i London.

Hvis du en dag ønsker at indgå nyt ægteskab, så husk, at det skal indgås med borgerlig gyldighed, således at alle forhold reguleres i henhold til dansk lov. Hvis du efterfølgende vil foretage en "islamisk" vielse (niqah) skal du sørge for, at dokumentet har en anmærkning om, at en skilsmisse bevilliget af de borgerlige myndigheder automatisk ophæver det "islamiske" ægteskab.

Det gør alting meget, meget lettere og gennemskueligt.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.