Spørg

Hvad mener buddhismen om genmanipulation?

To spørger vil vide, hvad buddhismen mener om genmanipulation. På billedet ses et foster. Foto: Nf/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

En 9. klasse vil vide, hvordan buddhismen forholder sig til genmanipulation. Det kommer an på hensigten med genmanipulationen, svarer buddhist og læge Kim Nguyen

Spørgsmål:
Kære Brevkasse

Vi er en gruppe i 9. klasse, som er ved at undersøge genmanipulation, hvor man går ind og ændrer på generne på befrugtede æg, som nogle gør for at undgå sygdomme eller for at danne det "perfekte" menneske.

Derfor vil vi spørge, om I kender til den buddhistiske holdning til genmanipulation?

Hilsen Alma og Mila

Svar:
Kære Alma og Mila

Tak for jeres spørgsmål.

I forhold til genmanipulation, da vidste man angiveligt ikke for over 2500 år siden, at dette ville blive en mulighed. Jeg svarer ud fra mit kendskab til den buddhistiske lære som lægbuddhist.

At det er blevet muligt for mennesker at foretage genmanipulation kan betragtes som en ekstra kompetance/teknologi, som mennesket med dets intellekt og muligheder har udviklet, ligesom nye værktøj, maskiner, teknolologi, ny viden/opdagelse mm. Som I sikkert ved, er den universelle lov i buddhismen karmaloven, og man øver sig i at skabe handlinger, som er til gavn for sine medmennesker. Det er mig bekendt derfor ikke forbud mod at anvende genmanipulation eller anden teknologi, men det er vigtigt at være bevidst om hensigten med at anvende genmanipulation, herunder om der bag anvendelsen ligger en "ren" eller egoistisk hensigt.

Anvender man det for at skabe f.eks. flere perfekte mennesker, idet man mener at disse er bedre end andre, da er man formentlig ude i at lave A- og B- hold, så bag handlingen kan der ligge skjulte motiver, hvilket umiddelbart ikke er en "ren" handling. Anvender man f.eks. genmanipulation for at redde nogle fra bestemte grimme sygdomme som hidtil ikke har kunnet lade gøre, da er det en medfølende og gavnlig handling uden at skade.

Mennesket, hvis gener er "manipulerede", vil stadig høre under karmaloven, som alle andre levende væsner.

Mange hilsner

Kim Nguyen
Læge og buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.