Spørg

Hvilke hadither handler om kvinder på arbejdsmarkedet?

En læser spørger hvilke hadither, der handler om eller underbygger Koranens holdning til blandt andet kvinder i job. Aminah Tønnsen, der er muslim og forfatter, svarer. Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Mia går i 3.g og skriver SRP om somaliske kvinders integration på det danske arbejdsmarked. Forfatter og debattør Aminah Tønnsen guider hende til koranvers og hadither, hun kan bruge i sin opgave

Spørgsmål:
Hej Religion.dk

Jeg går i 3.g på Esbjerg Gymnasium. Jeg er ved at skrive min SRP hvori religion indgår. Mit emne er somaliske kvinders integration på det danske arbejdsmarked. Jeg vil derfor spørge, om I har kendskab til specifikke hadither, som handler om eller uddyber Koranens holdning til kvinder, kvinder i job, kvinder med tørklæder eller kvinder som ønsker at arbejde udenfor hjemmet.

Mvh Mia

Svar:
Kære Mia

Tak for din henvendelse.

Hadith-litteraturen er blevet debatteret heftigt lige siden dens tilblivelse et par århundreder efter profeten Muhammeds død, og rigtig mange muslimer har op igennem historien sat spørgsmålstegn ved dens autenticitet.

Hadith-litteraturen indeholder udsagn, der fint supplerer Koranens vejledning; men der er også mange, mange udsagn, der strider imod helt grundlæggende koranske principper. Der er hadither, der tydeligvis er inspireret af jødisk-kristen tradition i Arabien på profeten Muhammeds tid, andre handler om overtro og kan ikke bruges til noget i vore dages oplyste samfund.

Derfor hører jeg til dem, der mener, at vi bør være meget kritiske, når vi udvælger hadither til at underbygge Koranens vejledning.

I disse artikler kan du finde koranvers og enkelte hadither, der forklarer de emner, du vil skrive om:
- Uddannelse
- Uddannelse og karriere ( - også for kvinder)
- TEMA: Islam – køn og kønsroller
- Klædedragt

Jeg håber, at du i disse artikler kan finde inspiration til din opgave.

Mange gode hilsener
Aminah Tønnsen
Forfatter og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.