Spørg

Hvordan opdrager man bedst sine børn, når mor er kristen, og far er muslim?

En kristen læser ønsker nogle råd til, hvordan hun sammen med sin muslimske mand bedst kan opdrage børnene, uden at de bliver forvirrede over religion. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

En læser søger nogle praktiske råd til børneopdragelse i et tværreligiøst parforhold. Det vigtigste er, at forældrene er enige om at respektere hinandens kulturer og religioner, svarer samfundsdebattør Lone Skov Al Awssi, som selv er katolik og gift med en muslimsk mand

Spørg:
Kære Religion.dk

Jeg har været i et forhold med en muslimsk mand i to år, og jeg er selv kristen. Vi har mødt hinandens familier og planen er, at vi skal giftes på et tidspunkt. Vi har dog haft nogle alvorlige snakke om eksempelvis børneopdragelse, fordi vi har to forskellige trosretninger. Ifølge islam bliver børnene automatisk muslimer, men da jeg er kristen og kommer til at opdrage børnene lige så meget som ham, er jeg lidt bekymret for, hvordan man får opdraget børnene, uden at de bliver forvirrede, eller at jeg som kristen helt mister mig selv. Har I nogen erfaringer med, hvad man gør helt praktisk med børneopdragelsen i et ægteskab mellem en muslim og en kristen, hvor man tilgodeser begge ægtefællers behov for at have sig selv med?

Venlige hilsner
Benedicte​

Svar:
Kære Benedicte.

Tak for dit spørgsmål.

Du skriver, at du har haft en muslimsk kæreste i et par år, og at I overvejer at blive gift. Men hvordan holder I fast i både kristendom og islam, uden at børnene bliver helt forvirrede.

Det er min erfaring, at børn generelt er meget rummelige, nysgerrige og forstår, at mor og far er forskellige individer. Så med hensyn til børnenes forståelse er jeg ikke bekymret.

Det vigtigste er, at du og din kommende mand er enige om at respektere jeres forskellige kulturer og religioner, og at I på forhånd har aftalt de helt praktiske emner. I er nødt til, uden at være konfliktsky, og det kan man godt være, når man er forelsket og tænker at alting nok skal gå, at diskutere om jeres søn skal omskæres.

Der er en ret voldsom debat i Danmark om omskæring, hvad er din holdning?
Skal jeres datter gå med tørklæde?
Må hun deltage i svømning, gymnastik, overnatte hos veninder og på rejser med skolen?Må jeres børn, når de bliver voksne, have kærester som er kristne danskere?
Hvor verdslig er din mand? Deltager han i julen sammen med din familie?
Kan han gå til din kirke til venners barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelser?

Vi er jo ikke alene i et ægteskab – der er oftest også familier og venner – og et samfund som i stigende grad hylder intolerance.

Jeg har været gift med min muslimske mand i over 30 år. Når jeg tænker tilbage, gik der mange, mange sene aftentimer inden vores diskussioner fik en ende. Der var også konflikter. Lidt efter lidt og inden vi fik vores søn, fik vi afklaret vores holdninger, vi gav hver især køb på nogle ting, og andre var så vigtige, at vi hver især holdt fast i dem. Det handler om at give og tage.

Det er godt, at du er afklaret med din tro, bekender dig som kristen og ikke overvejer at konvertere til Islam. Hvorfor skulle du det? I bor i Danmark og jeres børn skal vokse op i et kristent samfund.

I skal fejre Eid og jul og fortælle jeres børn om alle de historier, som er fælles for kristendom og islam.

Lær dem at respektere begge jeres religioner. Der er en stor værdi i den dannelse religiøse hjem viderebringer til børnene. Men det skal ske med forståelse for disses ligeværd.

Blandede kulturelle og religiøse ægteskaber ender oftere med skilsmisse end andre. Der er der en grund til. Det kræver lige en ekstra indsats at forstå og respektere hinandens synspunkter. Det skal du gøre dig klart inden I stifter familie. Kan man det, opnår man til gengæld den berigelse, det er at få viden om og deltagelse i en anden kultur og religion.

Held og lykke.

Venlig Hilsen
Lone Skov Al Awssi
Katolik og muslimsk gift

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.