Spørg

Hvordan passer livet som jøde i det danske samfund?

Kan livet som jøde kollidere i et sekulært samfund som det danske, vil en læser vide. På billedet ses en halskæde med den traditionelle jødestjerne. Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

En underviser vil vide, om livet som jøde kan kollidere i et sekulært samfund som det danske. Tidligere overrabbiner Bent Lexner svarer, at ifølge jødedommen skal man følge landets love med ganske få undtagelser

Spørg:
Kære brevkasse

Mit navn er Thomas, og jeg underviser i ‘Kristendomskundskab’ i folkeskolen.

Jeg kører pt. et forløb om sekularisering, og der skal vi bl.a. beskæftige os med ortodoks jødedom.

Derfor er mit spørgsmål, hvordan livet som ortodoks jøde kan kollidere med et liv i et sekulært samfund som Danmark. Er der love i Danmark (eller mulige fremtidige love. Her tænker jeg på debatten om omskæring), som man af religiøse årsager ikke kan følge pga. religion.

Håber I kan hjælpe.

Mvh.

Thomas

Svar:
Kære Thomas,

Tak for sit spørgsmål. Som udgangspunkt kræver jødedommen, at du skal følge landets love med ganske få undtagelser.

Som det fremgår af debatten f.eks om omskærelse vil et forbud mod omskærelse betyde, at jøder ikke vil omskære. Formodentligt vil dette indebære, at jøder vil flytte fra Danmark.

Generelt har man i Danmark i høj grad taget hensyn til den jødiske lovgivning. F.eks har det jødiske samfund 10 begravelsespladser i provinsen. Da den jødiske religion ikke rydder gravpladser, betyder det, at man i Danmark har accepteret, at disse gravpladser ikke kan nedlægges.

Desværre er politikerne i dag meget lidt forstående over for religion og ikke mindst i forhold til muslimerne, hvilket selvfølgelig også påvirker den jødiske menighed.

Hilsen
Bent Lexner
tidligere overrabbiner i Mosaisk Trossamfund

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.