Spørg

Kan man konvertere til islam, selvom man kun tror på dele af religionen?

Ifølge islam indeholder koranen Allahs budskaber, som blev åbenbaret for Muhammed. Men skal man tro 100 procent på, hvad der står i koranen, før man konverterer til islam? Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

De vil gerne giftes, men hun er muslim, og det er han ikke. Kan han konvertere til islam, også selvom han ikke tror på alt i religionen? Lone Skov Al Awssi, der er katolik og gift med en muslimsk mand, svarer

Spørgsmål:
Hej,

Jeg vil høre, om man kan konvertere til islam, hvis man kun tror på nogle af tingene i religionen. Altså hvor man mest fokuserer på de værdier, som passer til en, som eksempel kulturmuslimer. Skal man gå all in på alt i religionen eller kan det lade sig gøre at konvertere?

Jeg er selv muslim, og jeg ser en fyr, som ikke er muslim. Han tror ikke 100 procent på islam, men han har nogle overordnede værdier, som matcher. Vi vil gerne giftes, men vi vil gerne vide, om det er helt forkert, hvis han konverterer og ikke er 100 procent troende, fordi vi så kan blive gift? Vores børn bliver muslimer.

Vi er meget i tvivl, og vi vil høre, om det kan lade sig gøre at blive gift, uden at det går totalt imod religionen?

Med venlig hilsen
en læser

Svar:
Kære læser

Tak for dit spørgsmål om man kan konvertere til islam, hvis man kun tror på noget af religionen, og måske mest værdierne i religionen.

Naturligvis kan man det. Jeg vil endda gå så vidt og mene, at det skal man. Hvis man lever helt efter de gamle religioner, så bliver det efter min mening både fundamentalistisk og ofte også fanatisk. Jødedom, kristendom og islam er i deres oprindelse fra en helt anden tid, så i en moderne verden må de tilpasses vores moderne levevis.

I kristendommen har vi De 10 Bud fra Anden Mosebog. Dem tilstræber kristne at efterleve, og faktisk kan man finde præcis de samme leveregler i Koranen. Ikke samlet et sted, men forskellige steder. Så man kan lægge dem som et grundlag for de værdier, man skal efterstræbe, hvad enten man er muslim eller kristen.

Du skriver, at du er muslim og at din kæreste overvejer at konvertere til islam. I den forbindelse er det vigtigt at forstå, at ens tro er et personligt forhold mellem mennesket og Gud. Det er en alvorlig sag at konvertere, og det skal ske efter nøje overvejelse og studier af den religion, som man vil konvertere til. Ellers giver det ingen mening. Det er ikke godt at blive presset til at skifte religion, fordi man skal giftes, og familien måske helst ser det, eller måske ligefrem kræver det.

Ens trosforhold skal være dybfølt og personligt. Aldrig påtvunget. Det er ikke nok blot at sige trosbekendelsen, og så er man muslim. Der skal være et inderligt ønske om at blive en del af et trosfællesskab.

Når man er forelsket, er der nok ikke så mange problemer, men hvis man ikke er afklaret og har gensidig respekt, så kommer problemerne senere.

Du skriver også, at jeres børn skal være muslimer. Hvorfor? Kunne jeg få lyst til at spørge lidt polemisk. I lever i et kristent land. Naturligvis kender jeg reglerne i islam om børns tilhørsforhold, men I er nødt til at bruge lang tid på at diskutere alle disse vigtige emner. Skal jeres søn omskæres? Skal jeres datter gå med tørklæde, og må hun deltage i aktiviteter med danske venner? Hvad med julen og din mands familie? Der er meget, I skal tale om og blive enige om. Skilsmisseprocenten mellem par af blandet kultur og religion er højere end blandt par med samme baggrund, så det er vigtigt, at I respekterer hinandens forskellige kulturer.

Jeg har været gift med min muslimske mand i 31 år, men jeg valgte at forblive kristen og ikke konvertere. Vores søn er opvokset med kendskab til begge religioner, det har skabt en god balance i vores liv.

Held og lykke til jer begge.

Med venlig hilsen
Lone Skov Al Awssi
Katolik og gift med en muslimsk mand

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.