Buddhismen er ikke en lovreligion

I buddhismen er der en slags individuel frelse, hvor man skal erkende sit eget væsen, skriver Søren Korshøj Laursen. Foto: Pixabay

Man kan ikke tale om universelt gældende regler i buddhismen, skriver skoleredaktør på religion.dk Søren Korshøj Laursen.

Spørgsmål om buddhisme

Hej

Jeg har lige to spørgsmål, som jeg håber på,at dukan besvare.

Er der nogle bestemte regler og love i buddhismen? Og hvad er verdensopfattelsen i buddhismen?

Hilsen,
Mathias Poulsen

Svar fra Søren Korshøj Laursen

Kære Mathias

Tak for dit spørgsmål til Religion.dk

Først og fremmest ved jeg ikke lige på hvilket niveau, jeg skal vejlede dig, så hvis jeg rammer forbi, må du lige sige til, så kan jeg forklare nogle ting lidt nærmere.

Dine to spørgsmål hænger faktisk tæt sammen, da Buddhismen indebærer en filosofisk verdensopfattelse, og man på ét plan ikke kan tale om universelt gældende konkrete regler og så alligevel.

Buddhismen er ikke på samme måde som Islam en lovreligion, hvor der er forskellige pligter, man skal opfylde for at opnå frelse. I Buddhismen er der tværtimod en slags individuel frelse, hvor man skal finde sit eget væsen og erkende forskellige ting.

En generelt gældende regel hænger sammen med karma-tanken, for det er jo netop det, at gode handlinger betinger godt, og onde handlinger betinger ondt i verden.

Det ses altså, at der dog alligevel er visse klosterforskrifter. Tim Jensen skriver i sin udmærkede indføring, at det drejer sig om ti ting, man skal undgå: 1. drab, 2. tyveri, 3. seksualitet, 4. løgn, 5. alkohol, 6. sene måltider, 7. dans, musik og skuespil, 8. smykker, parfumer, vellugte, 9. luksuøse senge og 10. anvendelse af guld og sølv ( penge).

Dit andet spørgsmål er isoleret set umulig at formulere et kort svar på. Jeg vil anbefale dig at læse nogle af de udmærkede introduktioner til Buddhismen på vor hjemmeside og derudover konsultere Tim Jensens introduktion. Du finder introduktionen her.

Mange hilsner,
Søren Korshøj Laursen
Skoleredaktør på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.