Buddhismen tilstræber harmoni

En grundlæggende værdi i buddhismen er harmoni mellem mennesker og naturen, skriver buddhist Birgitte Kolby Jensen. Foto: Foto: Mogens B Poulsen

Som buddhist prøver man at udvikle sig indeni for at blive et bedre menneske, så man får et bedre forhold til andre mennesker og til sig selv, skriver buddhist Birgitte Kolby Jensen

Spørgsmål om buddhisme

Hvad er livets mening som buddhist?

Venlig Hilsen,
Allan

Svar fra Birgitte Kolby Jensen

Kære Allan

En helt grundlæggende værdi i buddhismen er harmoni mellem mennesker og mellem mennesker og naturen.

I buddhismen som i de fleste andre religioner er kærlighed og medfølelse noget helt centralt. Det er kvaliteter, der afværger konflikter, fremmer harmoni og får alting til at gro. Det modsatte er disharmoni og ødelæggelse.

Som buddhist prøver man at udvikle sig indeni for at blive et bedre menneske, det vil sige at man får et bedre forhold til andre mennesker og til sig selv. At være i harmoni med sig selv og andre afhænger af den måde, man opfatter sig selv og andre på.

Buddhismen giver os mange forskellige metoder til at arbejde med os selv, som også kan bruges af moderne mennesker. Det er noget, der foregår på det indre plan, ikke så meget i det ydre. Men hvis man forandrer sig indeni, vil der også ske ændringer i det ydre.

I buddhismen er det nemlig sådan, at man anser alting for at være forbundet på en helt grundlæggende måde, og i vores moderne verden med den hurtige kommunikation er vi så tæt forbundet med hinanden, at hvis vi skaber harmoni for andre, vil det også komme os selv til gode. Den disharmoni og ødelæggelse nogen forvolder, vil også hurtigt ramme dem selv som en boomerang.

Med denne måde at tænke på står vi med et ansvar i både de store og de små ting vi gør. Så det er vigtigt, at vi tænker over konsekvenserne af det vi gør.

Venlig hilsen,
Birgitte Kolby Jensen
Buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.